
Dýňová strašidýlka
Ingredience
250 g | hladké mouky |
3 | lžíce krupicového cukru |
3 | špetky soli |
155 g | másla |
55 g | ztuženého rostlinného tuku |
7 | lžic ledové vody |
2 | dýně Hokkaidó |
20 g | másla |
2 | lžičky skořice |
1/2 | lžičky muškátového oříšku |
1 | lžička sušeného zázvoru |
1 | lžička mletého kardamomu 160 g třtinového cukru |
1 | pomeranč |
1 | vejce |
Postup přípravy
1. Mouku, cukr a sůl vsypte do větší mísy. Přidejte na plátky nakrájené máslo a tuk. Pomocí prstů vytvořte drobenku. Přilijte vodu a pouze prsty jedné ruky vytvarujte do koule. Pokud by těsto bylo hodně suché, přilijte ještě jednu lžíci vody. Zabalte do potravinové fólie a vložte přes noc do lednice nebo na 1 hodinu do mrazáku.
2. Dýni nakrájejte na měsíčky, vložte do zapékací mísy spolu s máslem, kořením a cukrem. Pete 30 minut v troubě na 180 °C. Rozmxiujte s pomerančovou šťávou a nastrouhanou kůrou. Během pečení si nakreslete na tvrdý papír šablonu strašidýlek dle své fantazie a vystřihnte.
3. Teplotu trouby zvyšte na 200 °C. Odleželé těsto vyválejte asi na 3 mm silný plát. Přiložte na něj šablonu strašidýlka a menším nožem jej kolem dokola vyřízněte. Takto postupujte do spotřebování těsta, půl napůl plné a obličejové obrysy. Plné díly vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, na každý navršte dýňové pyré 1 cm od okraje a přiklopte obličejovou částí. Těsta spojte přitlačením vidličky kolem dokola.
4. Potřete rozšlehaným vejcem a pete 20–25 minut dozlatova.