
Dort z čokoládové pěny
Ingredience
5 | vajec |
155 g | krupicového cukru |
1 | lžička vanilkového extraktu |
50 g | hladké mouky |
2,5 | lžíce holandského kakaa |
1 | lžička kypřicího prášku do pečiva |
150 g | tmavé 70% čokolády |
50 g | másla |
Na pěnu: | |
---|---|
2 | vejce, bílky a žloutky odděleně |
60 g | moučkového cukru |
100 g | 70% čokolády |
2 | lžíce brandy |
300 ml | smetany ke šlehání |
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte 2 plechy (asi 22 x 33 cm) a vyložte je pečicím papírem.
2. Vejce, cukr a extrakt našlehejte do světlé a nadýchané hmoty. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Zhruba ve třech krocích postupně přisypávejte moučnou směs k vajíčkové, abyste získali hladké těsto. To rozdělte na připravené plechy a pečte 15 minut. Nechte zchladnout. Překlopte na pracovní plochu a odtrhněte papír.
3. Mezitím udělejte pěnu. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé pěny. Tu pak vmíchejte k rozpuštěné čokoládě. Přidejte brandy. Smetanu ušlehejte dotuha a pomalu přimíchejte k základu. Nakonec přidejte dotuha ušlehané bílky.
4. Formu na terinu (asi 7,5 cm hlubokou, 17 cm dlouhou a 8,5 cm širokou) vymažte máslem a vyložte potravinářskou fólií. Z jednoho upečeného korpusu vyříznete pláty, kterými vyložíte dno a boky formy, z druhého dva obdélníky o rozměrech asi 17 x 8,5 cm. Do vyložené formy nalijte polovinu pěny, navrch dejte jeden vyříznutý obdélník, na něj nalijte zbytek pěny, přiklopte druhým obdélníkem, zabalte do fólie a dejte přes noc chladit. Čokoládu a máslo zahřejte v rendlíku a promíchejte dohladka. Polevou přelijte vyklopený dort.