
Dort s malinami a pomerančovým krémem
Ingredience
300 g | másla, nakrájeného na kostičky |
+ na formu | |
---|---|
150 g | bílé čokolády, nalámané |
6 | velkých vajec |
300 g | krupicového cukru |
300 g | hladké mouky |
2 | lžičky kypřicího prášku |
250 g | malin, čerstvých nebo mražených |
Na krém | |
1 | sáček vanilkového cukru |
kůra z 1 menšího pomeranče, strouhaná | |
4 | bílky z velkých vajec |
špetka soli | |
150 g | krupicového cukru |
330 g | másla, nakrájeného na kostky, |
změklého | |
Na ozdobu | |
jedlé květy | |
čerstvé maliny nebo jiné drobné ovoce | |
100 g | hoblinek z bílé čokolády |
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte máslem a vyložte pečicím papírem 3 dortové formy o průměru 18 cm.
Máslo a čokoládu dejte do ohnivzdorné misky, tu postavte na hrnec s vroucí vodou. Dno misky se nesmí dotýkat hladiny. Míchejte, až se čokoláda úplně rozpustí, pak ji nechte 1–2 minuty chladnout.
Mezitím prošlehejte vejce s cukrem do hladkého krému. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, mouku, kypřicí prášek a nakonec maliny. Těsto rozdělte do forem a pečte 20–25 minut do světle zlaté barvy, zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá. Korpusy nechte chladnout chvíli ve formě, pak je přesuňte na mřížku.
Mezitím připravte krém. Smíchejte vanilkový cukr s pomerančovou kůrou. Prsty propracujte, aby se vůně a barva kůry dostala do krystalků cukru. Potom ušlehejte bílky se špetkou soli do polotuha v ohnivzdorné misce, do které postupně přidávejte krupicový cukr. Ve chvíli, kdy je sníh tuhý, postavte misku na hrnec s vařící vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Šlehejte několik minut, až se sníh důkladně prohřeje. Odstavte ho z ohně a po malých lžičkách do něj zašlehejte směs vanilkového cukru s pomerančovou kůrou. Pokračujte v jemném šlehání, dokud sníh nevychladne. Je důležité, aby vyšlehaná směs měla pokojovou teplotu, jinak by se po přidání másla mohla srazit. Nyní postupně, po kostičce zašlehávejte máslo.
Třetinou krému potřete jeden korpus, přiložte na něj druhý korpus a stejným způsobem sestavte zbytek dortu. Potřete ho zbylým krémem, ozdobte jedlými květy, malinami a čokoládovými hoblinkami.