Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

8 lžic krupicového cukru
8 vajec, žloutky a bílky oddělené
6 lžic polohrubé mouky
1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
4–6 lžic kakaa holandského typu
3 kelímky smetany ke šlehání
1 sklenice malinové nebo višňové marmelády či džemu (cca 200 g)
2–3 lžíce likéru podle vašeho gusta
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Vkročte do nového roku s dortem ve tvaru hvězdy. Budete se tak mít báječně celý následující rok.

1) Cukr vyšlehejte se žloutky do světlé a nadýchané pěny; trvá to zhruba 10 minut.

2) Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a kakaem tak, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky, a pak ji vmíchejte ke žloutkům.

3) Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej zapracujte do těsta. To přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy ve tvaru hvězdy a při teplotě 170 °C pečte 20 minut. Pokud máte pocit, že se rohy připékají, překryjte je alobalem.

4) Vyklopte a nechte zcela zchladnout.

5) Pak hvězdu dvakrát horizontálně rozkrojte, abyste získali 3 pláty.

6) Smetanu ušlehejte dotuha a marmeládu promíchejte s alkoholem.

7) Spodní díl namažte marmeládou, na ni dejte polovinu šlehačky, přiklopte druhým dílem, opatrně jej namažte marmeládou, navrch dejte zbylou šlehačku a přiklopte vrchním dílem.

8) Z tvrdého papíru si vystřihněte různě velké hvězdy, položte je na dezert a poprašte moučkovým cukrem. Papírové hvězdy odstraňte a dort podávejte.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty