
Dort ve tvaru hvězdy na Nový rok
Ingredience
8 | lžic krupicového cukru |
8 | vajec, žloutky a bílky oddělené |
6 | lžic polohrubé mouky |
1⁄2 | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
4–6 | lžic kakaa holandského typu |
3 | kelímky smetany ke šlehání |
1 | sklenice malinové nebo višňové marmelády či džemu (cca 200 g) |
2–3 | lžíce likéru podle vašeho gusta |
máslo na vymazání formy | |
hrubá mouka na vysypání formy | |
moučkový cukr na poprášení |
Postup přípravy
Jak na Nový rok, tak po celý rok. Vkročte do nového roku s dortem ve tvaru hvězdy. Budete se tak mít báječně celý následující rok.
1) Cukr vyšlehejte se žloutky do světlé a nadýchané pěny; trvá to zhruba 10 minut.
2) Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a kakaem tak, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky, a pak ji vmíchejte ke žloutkům.
3) Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej zapracujte do těsta. To přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy ve tvaru hvězdy a při teplotě 170 °C pečte 20 minut. Pokud máte pocit, že se rohy připékají, překryjte je alobalem.
4) Vyklopte a nechte zcela zchladnout.
5) Pak hvězdu dvakrát horizontálně rozkrojte, abyste získali 3 pláty.
6) Smetanu ušlehejte dotuha a marmeládu promíchejte s alkoholem.
7) Spodní díl namažte marmeládou, na ni dejte polovinu šlehačky, přiklopte druhým dílem, opatrně jej namažte marmeládou, navrch dejte zbylou šlehačku a přiklopte vrchním dílem.
8) Z tvrdého papíru si vystřihněte různě velké hvězdy, položte je na dezert a poprašte moučkovým cukrem. Papírové hvězdy odstraňte a dort podávejte.