Donuty

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Americká
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Máslo 85 g
- Mléko 120 ml
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr krupicový 70 g
- Mouka hladká BIO 430 g
- Olej slunečnicový
- Vejce 2 ks
- Sůl 1/2 člž
- Poleva čokoládová
- Cukrové zdobení
- Máslo 85 g
- Mléko 120 ml
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr krupicový 70 g
- Mouka hladká BIO 430 g
- Olej slunečnicový
- Vejce 2 ks
- Sůl 1/2 člž
- Poleva čokoládová
- Cukrové zdobení
Příprava
- 1Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a teplé mléko, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- 2Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte vejce, pokrájené máslo, sůl a kvásek. Hnětacím hákem suroviny promíchejte, poté nechte důkladně zpracovat asi pět minut. Těsto by mělo být pružné: pokud se vám zdá příliš řídké, zapracujte postupně pár lžic mouky navíc.
- 3Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte fólií a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud nemáte doma ideální místo (teplé a bez průvanu), zavřete mísu do trouby vyhřáté na 40 °C.
- 4Nakynuté těsto krátce zpracujte rukama a přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte ho na placku asi 1,5 cm silnou a vykrajujte kolečka o průměru 7–8 cm, vykrojte i středy, aby vznikl typický tvar. Donuty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte fólií lehce potřenou olejem a nechte ještě 30 minut kynout.
- 5Ve větším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně smažte donuty z obou stran dozlatova. Nesmažte jich mnoho najednou a hlídejte je, smaží se velmi rychle. Hotové donuty skládejte na papírovou utěrku a nechte vychladnout. Rozpusťte polevu a donuty z jedné strany namočte a posypte cukrovým zdobením.
- 1Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a teplé mléko, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- 2Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte vejce, pokrájené máslo, sůl a kvásek. Hnětacím hákem suroviny promíchejte, poté nechte důkladně zpracovat asi pět minut. Těsto by mělo být pružné: pokud se vám zdá příliš řídké, zapracujte postupně pár lžic mouky navíc.
- 3Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte fólií a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud nemáte doma ideální místo (teplé a bez průvanu), zavřete mísu do trouby vyhřáté na 40 °C.
- 4Nakynuté těsto krátce zpracujte rukama a přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte ho na placku asi 1,5 cm silnou a vykrajujte kolečka o průměru 7–8 cm, vykrojte i středy, aby vznikl typický tvar. Donuty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte fólií lehce potřenou olejem a nechte ještě 30 minut kynout.
- 5Ve větším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně smažte donuty z obou stran dozlatova. Nesmažte jich mnoho najednou a hlídejte je, smaží se velmi rychle. Hotové donuty skládejte na papírovou utěrku a nechte vychladnout. Rozpusťte polevu a donuty z jedné strany namočte a posypte cukrovým zdobením.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.






![Božské éclairs [čti eklér]](https://static.albert.cz/medias/sys_master/images/h54/h0e/8955452391454.jpg?buildNumber=4242db41aa1420ce17d07a72a061d4fe495bc6c817bf9adca24e0214b0261216&imwidth=300)




