Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyDonuty
Albert logoAlbert logo
  • Donuty
Donuty

Donuty

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Americká
Dezert

Ingredience6 porcí

6 porcí
  • Máslo 85 g
  • Mléko 120 ml
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Cukr krupicový 70 g
  • Mouka hladká BIO 430 g
  • Olej slunečnicový
  • Vejce 2 ks
  • Sůl 1/2 člž
  • Poleva čokoládová
  • Cukrové zdobení
  • Máslo 85 g
  • Mléko 120 ml
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Cukr krupicový 70 g
  • Mouka hladká BIO 430 g
  • Olej slunečnicový
  • Vejce 2 ks
  • Sůl 1/2 člž
  • Poleva čokoládová
  • Cukrové zdobení

Příprava

1
Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a teplé mléko, promíchejte a  nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2
Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte vejce, pokrájené máslo, sůl a  kvásek. Hnětacím hákem suroviny promíchejte, poté nechte důkladně zpracovat asi pět minut. Těsto by mělo být pružné: pokud se vám zdá příliš řídké, zapracujte postupně pár lžic mouky navíc.
3
Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte fólií a  nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud nemáte doma ideální místo (teplé a  bez průvanu), zavřete mísu do trouby vyhřáté na 40 °C.
4
Nakynuté těsto krátce zpracujte rukama a  přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte ho na placku asi 1,5 cm silnou a  vykrajujte kolečka o  průměru 7–8 cm, vykrojte i  středy, aby vznikl typický tvar. Donuty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte fólií lehce potřenou olejem a  nechte ještě 30 minut kynout.
5
Ve větším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a  postupně smažte donuty z obou stran dozlatova. Nesmažte jich mnoho najednou a  hlídejte je, smaží se velmi rychle. Hotové donuty skládejte na papírovou utěrku a  nechte vychladnout. Rozpusťte polevu a  donuty z jedné strany namočte a  posypte cukrovým zdobením.
1
Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru a teplé mléko, promíchejte a  nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2
Do mísy kuchyňského robotu nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte vejce, pokrájené máslo, sůl a  kvásek. Hnětacím hákem suroviny promíchejte, poté nechte důkladně zpracovat asi pět minut. Těsto by mělo být pružné: pokud se vám zdá příliš řídké, zapracujte postupně pár lžic mouky navíc.
3
Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zakryjte fólií a  nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud nemáte doma ideální místo (teplé a  bez průvanu), zavřete mísu do trouby vyhřáté na 40 °C.
4
Nakynuté těsto krátce zpracujte rukama a  přeneste na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte ho na placku asi 1,5 cm silnou a  vykrajujte kolečka o  průměru 7–8 cm, vykrojte i  středy, aby vznikl typický tvar. Donuty naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte fólií lehce potřenou olejem a  nechte ještě 30 minut kynout.
5
Ve větším hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a  postupně smažte donuty z obou stran dozlatova. Nesmažte jich mnoho najednou a  hlídejte je, smaží se velmi rychle. Hotové donuty skládejte na papírovou utěrku a  nechte vychladnout. Rozpusťte polevu a  donuty z jedné strany namočte a  posypte cukrovým zdobením.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 29.05.2024 do 04.06.2024

Platný ještě 6 dní

Od 29.05.2024 do 04.06.2024

Platný ještě 6 dní

Od 22.05.2024 do 04.06.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.