Čokoládový uzel z kynutého těsta
Ingredience
50 ml | vlažné vody |
20 g | droždí |
55 g | cukru krupice |
570 g | hladké mouky |
sůl | |
3 | vejce |
50 ml | slunečnicového oleje |
200 g | hořké čokolády (70 %) |
½ | lžičky skořice |
55 g | másla |
Postup přípravy
1.V misce s vlažnou vodou rozmíchejte droždí a lžičku cukru. Nechte10 minut odležet.
2.Do velké mísy prosejte 560 g mouky, vsypte 45 g cukru, lžičku solia promíchejte. Doprostřed směsi udělejte důlek a vklepněte do něj2 vejce, 1 žloutek, přilijte olej a kvásek z droždí. Vypracujte hladké vláčné těsto, zakryjte fólií a nechte 90 minut kynout.
3.Mezitím připravte čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a zbylý cukr zalijte rozpuštěným máslem. Promíchejte.
4.Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na4 části. Z každého kusu vyválejte 40 cm dlouhý pruh, který potřete čokoládovou náplní. Konce nechte volné.
5.Zkruťte je do spirály a dva položte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Třetí pruh provlékněte kolmo středem na ležící pruhy tak, že jeden pruh leží pod a druhý nad kolmým válečkem. Čtvrtý pruh provlékněte hned vedle třetího, ale opačně. Nejprve nad a poté pod již ležící pruhy. Vznikne vám kříž propletených válečků.
6.Pokračujte v křížení sousedních konců válečků střídavě. Jakmile dokončíte poslední křížení, uzel otočte rubovou stranou nahoru a všechnyvolné kusy těsta spojte uprostřed bochánku. Otočte zpět a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte 60 minut kynout.
7.Troubu předehřejte na 175 °C. Zbylý bílek prošlehejte se lžící studené vody a potřete jím nakynutý uzel. Pečte 40 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY