Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Čokoládový uzel z kynutého těsta

Čokoládový uzel z kynutého těsta

Ingredience

50 ml vlažné vody
20 g droždí
55 g cukru krupice
570 g hladké mouky
sůl
3 vejce
50 ml slunečnicového oleje
200 g hořké čokolády (70 %)
½ lžičky skořice
55 g másla

Postup přípravy

1.V misce s vlažnou vodou rozmíchejte droždí a lžičku cukru. Nechte10 minut odležet.

2.Do velké mísy prosejte 560 g mouky, vsypte 45 g cukru, lžičku solia promíchejte. Doprostřed směsi udělejte důlek a vklepněte do něj2 vejce, 1 žloutek, přilijte olej a kvásek z droždí. Vypracujte hladké vláčné těsto, zakryjte fólií a nechte 90 minut kynout.

3.Mezitím připravte čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a zbylý cukr zalijte rozpuštěným máslem. Promíchejte.

4.Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na4 části. Z každého kusu vyválejte 40 cm dlouhý pruh, který potřete čokoládovou náplní. Konce nechte volné.

5.Zkruťte je do spirály a dva položte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Třetí pruh provlékněte kolmo středem na ležící pruhy tak, že jeden pruh leží pod a druhý nad kolmým válečkem. Čtvrtý pruh provlékněte hned vedle třetího, ale opačně. Nejprve nad a poté pod již ležící pruhy. Vznikne vám kříž propletených válečků.

6.Pokračujte v křížení sousedních konců válečků střídavě. Jakmile dokončíte poslední křížení, uzel otočte rubovou stranou nahoru a všechnyvolné kusy těsta spojte uprostřed bochánku. Otočte zpět a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte 60 minut kynout.

7.Troubu předehřejte na 175 °C. Zbylý bílek prošlehejte se lžící studené vody a potřete jím nakynutý uzel. Pečte 40 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.

Pomohl vám recept?
4hodnocení5

Další videorecepty