
Citronová buchta s tymiánovou polevou
Ingredience
NA BUCHTU | |
2 | vejce |
60 ml | rostlinného oleje |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
60 ml | citronové šťávy |
1 | lžička vanilkové esence |
280 g | řeckého jogurtu |
250 g | krupicového cukru |
2 | lžíce tymiánových lístků |
260 g | hladké mouky |
2 | lžičky prášku do pečiva |
NA CITRONOVÝ SIRUP | |
nastrouhaná kůra a šťáva ze 2 citronů | |
100 g | krupicového cukru |
NA TYMIÁNOVÝ CUKR | |
2 | lžíce tymiánových lístků + snítky na ozdobu |
50 g | krupicového cukru |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Suroviny na buchtu kromě mouky a prášku do pečiva dejte do velké mísy a promíchejte. Pak vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a pečicím papírem vyložené dortové nebo bábovkové formy o průměru 20 cm a pečte 45–50 minut. Vyndejte z trouby, nechte buchtu ještě 10 minut odpočívat ve formě a pak ji vyklopte.
Zatímco se buchta peče, připravte si citronový sirup. Citronovou šťávu, cukr a 2 lžíce vody v rendlíku na mírném plamenu přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zhruba 3 minuty zvolna probublávat, až sirup začne houstnout. Pak vmíchejte citronovou kůru. Vršek buchty hustě propíchejte špejlí a přelijte polovinou sirupu. Ten se do těsta hezky vsákne. Chvíli počkejte a nalijte druhou polovinu sirupu.
Tymiánové lístky s cukrem v hmoždíři tlučte, dokud tymián nepustí trochu oleje. Buchtu posypte tymiánovým cukrem a ozdobte snítkami tymiánu.