
Výborná cibulačka podle Jamieho Olivera
Francouzská cibulačka představuje cibuli v její nejlepší podobě. Jamie Oliver je zase synonymem zaručené kvality. Vyzkoušejte recept s kombinací cibulovin a s vůní worcesterské omáčky a čedaru.
Co budete potřebovat na Jamieho cibulačku s šalotkou a pórkem
1 | lžíce másla + 2 lžíce olivového oleje |
2 | hrsti čerstvé šalvěje + 8 listů na ozdobení |
8 | stroužků česneku, prolisovaných |
5 | červených cibulí, nakrájených na plátky |
4 | bílé cibule, nakrájené na plátky |
3 | šalotky, nakrájené na plátky |
300 g | pórku, nakrájeného na plátky |
mořská sůl a čerstvě mletý pepř | |
2 l | vývaru (hovězího, zeleninového nebo drůbežího) |
8 | plátků dobrého, ztvrdlého chleba |
200 g | strouhaného čedaru |
worcesterská omáčka |
Jak udělat Jamieho cibulačku zdravější
Tučný čedar můžete zaměnit za méně tučný sýr. Například za eidam. Při výběru chleba dejte přednost celozrnnému nebo bílkovinnému chlebu.
Recept jak na Jamieho cibulačku s šalotkou a pórkem
- Do hrnce se silným dnem dejte rozehřát 1 lžíci másla a 2 lžíce olivového oleje. Přidejte 5 červených cibulí pokrájených na tenké plátky, 4 bílé cibule pokrájené na tenké plátky, 3 šalotky a 300 g pórku také na tenké plátky. Osolte, opepřete, promíchejte a zakryjte hrnec pokličkou, tak aby zůstala malá část odkrytá pro ucházející páru.
- Takto připravený základ na cibulačku duste na nejmírnějším plameni 50 minut. Musíte hlídat, aby se cibule nezačaly připalovat. Na posledních 20 minut sundejte pokličku a nechte základ zezlátnout.
- Cibulovému základu musíte věnovat veškerou svoji trpělivost, protože jen tak získá polévka neuvěřitelnou a silnou chuť. Po 50 minutách přilijte 2 l vývaru a nechte vařit 15 minut. V troubě rozehřáté na 250 °C opečte 8 plátků chleba.
- Polévku dochuťte solí a pepřem a nalijte ji do žáruvzdorných misek. Chléb do polévky nalámejte tak, aby zakryl veškerý povrch polévky, a jemně zatlačte. Posypte nastrouhaným sýrem, pokapejte worcesterskou omáčkou a nakonec na každou misku položte lístky šalvěje namočené v olivovém oleji. Dejte zapéct do trouby, dokud nebude sýr probublávat. Servírujte z trouby rovnou na stůl, ale opatrně, misky budou dlouho držet teplotu. Ať vám chutná.
Pomohl vám recept?
24hodnocení4
Co byste o cibulačce měli vědět
O cibuli se říká, že je přírodním antibiotikem. Je to díky látce alicin. Ta je zodpovědná i za štiplavou chuť cibule. U červené cibule oceníte její jemnost, díky které je vhodná do studené kuchyně. Ocení ji i ti, kteří neholdují intenzivní chuti bílé cibule.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod