×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Bujabéza

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Teplý bramborový salát se...
Teplý bramborový...
Teplý bramborový salát se...
Teplý bramborový salát se...
Lotrinský koláč
Lotrinský koláč
Lotrinský koláč
Lotrinský koláč

Bujabéza

Co budete potřebovat

špetka šafránu
šťáva z ½ citronu
4 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2,5 kg ryb (my jsme použili okouna nilského, halibuta a candáta)
200 g krevet
200 g mušlí slávek (mohou být mražené)
1 velká cibule
1 pórek
1 bulva fenyklu (lze nahradit 1 středně velkou kedlubnou nebo 2 řapíky celeru)
3 rajčata
kousek pomerančové kůry
snítka petržele + na ozdobu
sůl, pepř
100 ml suchého bílého vína
1 celá bageta k podávání, nakrájená na plátky
Na pastu rouille
2 červené papriky
3 žloutky
1 vařená brambora
100 ml panenského olivového oleje
špetka šafránu
2–3 stroužky česneku
pepř
sůl

Jak na to?

Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Bujabéza

Snadné Francouzská Magazín 7-8/2014
Průměrné hodnocení 4 (7)

Co budete potřebovat

špetka šafránu
šťáva z ½ citronu
4 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2,5 kg ryb (my jsme použili okouna nilského, halibuta a candáta)
200 g krevet
200 g mušlí slávek (mohou být mražené)
1 velká cibule
1 pórek
1 bulva fenyklu (lze nahradit 1 středně velkou kedlubnou nebo 2 řapíky celeru)
3 rajčata
kousek pomerančové kůry
snítka petržele + na ozdobu
sůl, pepř
100 ml suchého bílého vína
1 celá bageta k podávání, nakrájená na plátky
Na pastu rouille
2 červené papriky
3 žloutky
1 vařená brambora
100 ml panenského olivového oleje
špetka šafránu
2–3 stroužky česneku
pepř
sůl

Jak na to?

Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Teplý bramborový salát se...
Teplý bramborový salát se...
Teplý bramborový salát se...
Teplý bramborový salát se...
Lotrinský koláč
Lotrinský koláč
Lotrinský koláč
Lotrinský koláč

Inspirujte se podobnými recepty