Bujabéza

Snadné Magazín 7-8/2014
Snadné Magazín 7-8/2014

Ingredience

špetka šafránu
šťáva z ½ citronu
4 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2,5 kg ryb (my jsme použili okouna nilského, halibuta a candáta)
200 g krevet
200 g mušlí slávek (mohou být mražené)
1 velká cibule
1 pórek
1 bulva fenyklu (lze nahradit 1 středně velkou kedlubnou nebo 2 řapíky celeru)
3 rajčata
kousek pomerančové kůry
snítka petržele + na ozdobu
sůl, pepř
100 ml suchého bílého vína
1 celá bageta k podávání, nakrájená na plátky
Na pastu rouille
2 červené papriky
3 žloutky
1 vařená brambora
100 ml panenského olivového oleje
špetka šafránu
2–3 stroužky česneku
pepř
sůl

Postup přípravy

Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.

Pomohl vám recept?
19hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky