×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Bujabéza

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými...
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Bulgurový tabuleh s panenkou
Bulgurový tabuleh s...
Bulgurový tabuleh s panenkou
Bulgurový tabuleh s panenkou

Bujabéza

Co budete potřebovat

špetka šafránu
šťáva z ½ citronu
4 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2,5 kg ryb (my jsme použili okouna nilského, halibuta a candáta)
200 g krevet
200 g mušlí slávek (mohou být mražené)
1 velká cibule
1 pórek
1 bulva fenyklu (lze nahradit 1 středně velkou kedlubnou nebo 2 řapíky celeru)
3 rajčata
kousek pomerančové kůry
snítka petržele + na ozdobu
sůl, pepř
100 ml suchého bílého vína
1 celá bageta k podávání, nakrájená na plátky
Na pastu rouille
2 červené papriky
3 žloutky
1 vařená brambora
100 ml panenského olivového oleje
špetka šafránu
2–3 stroužky česneku
pepř
sůl

Jak na to?

Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Bujabéza

Snadné Francouzská Petržel kadeřavá , Rajče Magazín 7-8/2014
Průměrné hodnocení 4 (7)
Sbírejte body a nechejte vyrůst jaro u vás doma

Co budete potřebovat

špetka šafránu
šťáva z ½ citronu
4 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2,5 kg ryb (my jsme použili okouna nilského, halibuta a candáta)
200 g krevet
200 g mušlí slávek (mohou být mražené)
1 velká cibule
1 pórek
1 bulva fenyklu (lze nahradit 1 středně velkou kedlubnou nebo 2 řapíky celeru)
3 rajčata
kousek pomerančové kůry
snítka petržele + na ozdobu
sůl, pepř
100 ml suchého bílého vína
1 celá bageta k podávání, nakrájená na plátky
Na pastu rouille
2 červené papriky
3 žloutky
1 vařená brambora
100 ml panenského olivového oleje
špetka šafránu
2–3 stroužky česneku
pepř
sůl

Jak na to?

Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Bulgurový tabuleh s panenkou
Bulgurový tabuleh s panenkou
Bulgurový tabuleh s panenkou
Bulgurový tabuleh s panenkou

Inspirujte se podobnými recepty

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Vytiskněte si herbář s originální ilustrací a využijte ho třeba
jako plakát do vaší kuchyně.

Získejte bylinku v naší sběratelské akci
Minizahrádka
s truhlíkem
sleva 45 %
15 bodů + 6490 bez bodů 11990

set samozavlažovacího truhlíku, substrátu a semínek dle výběru
pažitka / petržel / jahoda
rajče / máta / chili

Miniskleník
s ventilací
sleva 45 %
15 bodů + 11990 bez bodů 219

vytváří optimální prostředí pro vyseté a vzrůstající rostlinky.

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.