Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou

Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou

Dětem se o nich zdá a dospělí s nimi zavzpomínají na dětství, když kuchyní zavoní vanilková omáčka. Buchtičky se šodó jsou stálicí v českých rodinách po generace.

Co budete potřebovat na dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou

25 g droždí
60 g krupicového cukru
200 ml mléka
500 g hladké mouky
sůl
2 vejce
100 ml slunečnicového oleje
Na žloutkový krém:
2 vanilkové lusky
700 ml plnotučného mléka
50 ml smetany
60 g krupicového cukru
1–2 lžíce škrobu
6 žloutků

Jak udělat dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou zdravější

Recept jak na dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou

  1. V misce rozmíchejte 25 g rozdrobeného droždí, lžíci cukru a 4 lžíce mouky. Nechte v teple vzejít kvásek. Prosejte 500 g hladké mouky s 60 g cukru a špetkou soli, přidejte 2 vejce, 100 ml oleje a vzešlý kvásek. Vlijte 200 ml mléka a vypracujte těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  2. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte jej na 4 části a rozválejte na válečky. Každý váleček rozkrájejte na malé dílky a vyválejte z nich kuličky (buchtičky). Každou důkladně potřete rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple 30 minut kynout. Poté vložte buchtičky do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 20 minut, dokud nejsou dozlatova upečené.
  3. Na krém si podélně rozkrojte 2 vanilkové lusky a vyškrábněte z nich zrníčka. Svařte 700 ml plnotučného mléka, 30 g cukru a 1 větší lžíci škrobu. Odstavte a přidejte vanilková zrníčka. Nechte odstavené 15 minut. Nyní si rozšlehejte 6 žloutků se zbylými 30 g cukru. Hrnec s teplým ochuceným mlékem dejte na vodní lázeň a postupně do něj zašlehávejte žloutky s cukrem. Hlavně dávejte pozor, ať není směs moc horká, aby se žloutky nesrazily.
  4. Upečené buchtičky rozeberte na jednotlivé kousky, servírujte je do hlubokých talířů a přelijte připravenou vanilkovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
88hodnocení3

Co byste o dukátových buchtičkách s vanilkovou omáčkou měli vědět

Vanilkový lusk se získává z popínavých orchidejí rodu Vanilla. Aztékové jej v minulosti používali jako léčivý prostředek, především na podporu srdeční činnosti. V Evropě byl používán na snížení tělesné teploty a také jako afrodiziakum. S vanilinovým cukrem nemá nic společného.

Další videorecepty