
Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
Dětem se o nich zdá a dospělí s nimi zavzpomínají na dětství, když kuchyní zavoní vanilková omáčka. Buchtičky se šodó jsou stálicí v českých rodinách po generace.
Co budete potřebovat na dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
25 g | droždí |
60 g | krupicového cukru |
200 ml | mléka |
500 g | hladké mouky |
sůl | |
2 | vejce |
100 ml | slunečnicového oleje |
Na žloutkový krém: | |
---|---|
2 | vanilkové lusky |
700 ml | plnotučného mléka |
50 ml | smetany |
60 g | krupicového cukru |
1–2 | lžíce škrobu |
6 | žloutků |
Jak udělat dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou zdravější
Hladkou mouku můžete zaměnit za nutričně kvalitnější mouku. Například za pohankovou nebo špaldovou. V krému použijte polotučné mléko a vynechte smetanu. Hotové jídlo můžete dozdobit přidáním borůvek, malin či jahod.
Recept jak na dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
- V misce rozmíchejte 25 g rozdrobeného droždí, lžíci cukru a 4 lžíce mouky. Nechte v teple vzejít kvásek. Prosejte 500 g hladké mouky s 60 g cukru a špetkou soli, přidejte 2 vejce, 100 ml oleje a vzešlý kvásek. Vlijte 200 ml mléka a vypracujte těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte jej na 4 části a rozválejte na válečky. Každý váleček rozkrájejte na malé dílky a vyválejte z nich kuličky (buchtičky). Každou důkladně potřete rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple 30 minut kynout. Poté vložte buchtičky do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 20 minut, dokud nejsou dozlatova upečené.
- Na krém si podélně rozkrojte 2 vanilkové lusky a vyškrábněte z nich zrníčka. Svařte 700 ml plnotučného mléka, 30 g cukru a 1 větší lžíci škrobu. Odstavte a přidejte vanilková zrníčka. Nechte odstavené 15 minut. Nyní si rozšlehejte 6 žloutků se zbylými 30 g cukru. Hrnec s teplým ochuceným mlékem dejte na vodní lázeň a postupně do něj zašlehávejte žloutky s cukrem. Hlavně dávejte pozor, ať není směs moc horká, aby se žloutky nesrazily.
- Upečené buchtičky rozeberte na jednotlivé kousky, servírujte je do hlubokých talířů a přelijte připravenou vanilkovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
88hodnocení3
Co byste o dukátových buchtičkách s vanilkovou omáčkou měli vědět
Vanilkový lusk se získává z popínavých orchidejí rodu Vanilla. Aztékové jej v minulosti používali jako léčivý prostředek, především na podporu srdeční činnosti. V Evropě byl používán na snížení tělesné teploty a také jako afrodiziakum. S vanilinovým cukrem nemá nic společného.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod