
Zeleninové kari ze zbytků zeleniny

Velmi snadné
31-45 minut
5/5
Asijská
Veganské
Neplýtvání
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 strouž.
- Zázvor 1 cm
- Olej 1 plž
- Kari pasta zelená 1 plž
- Zbylá zelenina 700 g
- Kokosové mléko 400 g
- Vývar zeleninový 200 ml
- Sůl
- Pepř
- Limetka 1 ks
- Rýže 400 g
- Koriandr 1 hrs.
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 strouž.
- Zázvor 1 cm
- Olej 1 plž
- Kari pasta zelená 1 plž
- Zbylá zelenina 700 g
- Kokosové mléko 400 g
- Vývar zeleninový 200 ml
- Sůl
- Pepř
- Limetka 1 ks
- Rýže 400 g
- Koriandr 1 hrs.
Příprava
- 1Cibuli, 2 stroužky česneku a 1cm kousek zázvoru oloupejte. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, zázvor nastrouhejte. V hlubší pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje, přidejte připravenou směs a krátce orestujte. Přidejte lžíci kari pasty nebo 2 lžičky kari koření a za stálého míchání krátce opečte, dokud se nerozvoní.
- 2Přidejte očištěnou a nakrájenou zeleninu, která potřebuje delší dobu vaření – například mrkev nakrájenou na kolečka a dýni na kostičky. Krátce ji orestujte, poté zalijte 400 ml kokosového mléka a 200 ml vývaru nebo vody a přiveďte k varu.
- 3Po několika minutách přidejte zbytek zeleniny s kratší dobou varu – třeba růžičky květáku, nasekané květákové listy nebo zelené fazolky. Povařte do změknutí, přibližně 10–15 minut podle velikosti a typu zeleniny. Osolte, opepřete a dochuťte limetovou šťávou. Současně uvařte 400 g rýže podle návodu na obalu.
- 4Hotové kari podávejte s rýží, dozdobte čerstvým koriandrem a klínky limety. Skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny a připravit syté jídlo plné exotických chutí a vůní.
- 1Cibuli, 2 stroužky česneku a 1cm kousek zázvoru oloupejte. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, zázvor nastrouhejte. V hlubší pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje, přidejte připravenou směs a krátce orestujte. Přidejte lžíci kari pasty nebo 2 lžičky kari koření a za stálého míchání krátce opečte, dokud se nerozvoní.
- 2Přidejte očištěnou a nakrájenou zeleninu, která potřebuje delší dobu vaření – například mrkev nakrájenou na kolečka a dýni na kostičky. Krátce ji orestujte, poté zalijte 400 ml kokosového mléka a 200 ml vývaru nebo vody a přiveďte k varu.
- 3Po několika minutách přidejte zbytek zeleniny s kratší dobou varu – třeba růžičky květáku, nasekané květákové listy nebo zelené fazolky. Povařte do změknutí, přibližně 10–15 minut podle velikosti a typu zeleniny. Osolte, opepřete a dochuťte limetovou šťávou. Současně uvařte 400 g rýže podle návodu na obalu.
- 4Hotové kari podávejte s rýží, dozdobte čerstvým koriandrem a klínky limety. Skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny a připravit syté jídlo plné exotických chutí a vůní.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP Do kari můžete zužitkovat téměř jakoukoli zbylou zeleninu – stačí ji jen přidat ve správný čas. Na začátku použitje například mrkev, dýni, brokolicový košťál nebo brambory. Později růžičky květáku, květákové listy, zelené fazolky, brokolici nebo cuketu.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.