
Barvená přírodou aneb cibule, kurkuma a zelí
Objevte krásu přírodních barev skrytých v běžných surovinách a vykouzlete nádherná velikonoční vajíčka, která potěší celou rodinu.

Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Postupy a dekorace
Ingredience
Složení 1 porcí
- Cibule červená 1 kg
- Cibule 1,5 kg
- Vejce 30 ks
- Voda 5,5 l
- Zelí červené 1/2 ks
- Kurkuma 4 plž
- Kvasný ocet 6 plž
- Sůl 3 plž
- Cibule červená 1 kg
- Cibule 1,5 kg
- Vejce 30 ks
- Voda 5,5 l
- Zelí červené 1/2 ks
- Kurkuma 4 plž
- Kvasný ocet 6 plž
- Sůl 3 plž
Příprava
- 1Barvení v cibulových slupkách: Z obou druhů cibulí oloupejte slupky. Část slupek vložte do většího hrnce a na ně rozložte vejce. Pak je zasypejte dalšími slupkami. Dolijte studenou vodou, octem a osolte, aby vejce nepopraskala. Na středním ohni přiveďte k varu. Vařte 10 minut, odstavte z ohně a nechte v nálevu vychladnout. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.
- 2Barvení kurkumou: Vodu vlijte do většího hrnce, přilijte ocet a vsypte kurkumu se solí. Promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Vařte 30 minut, odstavte z ohně a nechte vychladnout alespoň na 50 °C. Vejce vložte do kurkumového odvaru, opět přiveďte k varu a dalších 10 minut vařte. Nechte nejméně 30 minut louhovat, poté vejce vyjměte a nechte na ubrousku oschnout.
- 3Barvení v červeném zelí: Zelí nakrájejte nahrubo a vložte do většího hrnce. Navrch poskládejte vejce. Dolijte vodou, octem a přisypte sůl. Na středním ohni přiveďte k varu a vařte 10 minut. Odstavte z ohně a nechte v nálevu 6 hodin, ideálně přes noc louhovat. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.
- 1Barvení v cibulových slupkách: Z obou druhů cibulí oloupejte slupky. Část slupek vložte do většího hrnce a na ně rozložte vejce. Pak je zasypejte dalšími slupkami. Dolijte studenou vodou, octem a osolte, aby vejce nepopraskala. Na středním ohni přiveďte k varu. Vařte 10 minut, odstavte z ohně a nechte v nálevu vychladnout. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.
- 2Barvení kurkumou: Vodu vlijte do většího hrnce, přilijte ocet a vsypte kurkumu se solí. Promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Vařte 30 minut, odstavte z ohně a nechte vychladnout alespoň na 50 °C. Vejce vložte do kurkumového odvaru, opět přiveďte k varu a dalších 10 minut vařte. Nechte nejméně 30 minut louhovat, poté vejce vyjměte a nechte na ubrousku oschnout.
- 3Barvení v červeném zelí: Zelí nakrájejte nahrubo a vložte do většího hrnce. Navrch poskládejte vejce. Dolijte vodou, octem a přisypte sůl. Na středním ohni přiveďte k varu a vařte 10 minut. Odstavte z ohně a nechte v nálevu 6 hodin, ideálně přes noc louhovat. Poté vejce vyjměte a nechte oschnout na ubrousku.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Více velikonoční inspirace Hledáte inspiraci na velikonoční pečení? 🐥🥚🍰 Připravte si ty nejlepší sladké i slané dobroty s našimi osvědčenými recepty! Stačí si vybrat na velikonoční recepty na sladké a slané pečení, kde najdete i inspiraci na velikonoční výzdobu na stůl i vchodové dveře.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.