
Barevný dort na dětskou oslavu
Postup přípravy
1. Ovoce a zeleninu dobře omyjte a očistěte. Ve vroucí vodě uvařte zvlášť mrkev i řepu nakrájené na kostičky cca 15 minut do změknutí a přendejte do misek. Do samostatných misek rozdělte i zbylé ovoce a zeleninu.
2. Tyčovým mixérem v jednotlivých miskách vždy zvlášť rozmixujte jednu ze zelenin či ovoce: připravenou mrkev, řepu, maliny, borůvky a špenát s 1 lžičkou vody.
3. Ve větší míse smíchejte 300 g cukru a měkké máslo. Vše utřete do nadýchané světlé hmoty.
4. Připravte 5 vajec a oddělte žloutky od bílků. Žloutky postupně metličkou přimíchejte do máslové směsi a opatrně prošlehejte.
5. Do jiné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a pomalu tuto směs přisypte k máslové směsi. Vše spolu promíchejte. Zbylé bílky z 5 vajec vyšlehejte na tuhý sníh a opatrně ho do těsta vmíchejte po třetinách. Vypracované těsto rozdělte na 6 dílů a vložte do misek.
6. Do první misky s těstem dejte kurkumu a mléko, do druhé misky s těstem dejte 2 lžíce borůvkového barviva a do zbylých misek s těstem dejte po jedné lžíci od každé zbylé barvy zvlášť. Přírodní barviva opatrně promíchejte s těsty tak, aby vám vzniklo 6 odstínů těsta.
7. Připravte si formy na dort o průměru 18 cm a vyložte je pečicím papírem. Do každé vlijte jednu barvu těsta a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C 25 až 30 minut. Po upečení nechte korpusy ještě 5 minut ve formách. Pak je vyndejte a dejte vychladnout na mřížku.
8. Mezitím si připravte krém. Oddělte žloutky od bílků ze zbylých 4 vajec. V míse nad vodní lázní vyšlehejte bílky s cukrem. Šlehejte nad bublající vodní lázní až do rozpuštění cukru. Hmota zdvojnásobí svůj objem. Pak mísu sundejte z lázně a ještě šlehejte do pokojové teploty.
9. Jednotlivá patra dortu promažte připraveným krémem a nakonec omažte i celý dort. Strukturu nechte neuhlazenou. S krémem pracujte rychle. Pokud vám začne v míse zasychat, znovu ho prošlehejte.