Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

1 mrkev
1⁄4 červené řepy
30 g malin
40 g borůvek
30 g baby špenátu
560 g cukru krupice
300 g másla
9 vajec
300 g hladké mouky
1⁄2 lžičky prášku do pečiva
sůl
1 lžička mleté kurkumy
2 lžíce plnotučného mléka

Postup přípravy

1. Ovoce a zeleninu dobře omyjte a očistěte. Ve vroucí vodě uvařte zvlášť mrkev i řepu nakrájené na kostičky cca 15 minut do změknutí a přendejte do misek. Do samostatných misek rozdělte i zbylé ovoce a zeleninu.

2. Tyčovým mixérem v jednotlivých miskách vždy zvlášť rozmixujte jednu ze zelenin či ovoce: připravenou mrkev, řepu, maliny, borůvky a špenát s 1 lžičkou vody.

3. Ve větší míse smíchejte 300 g cukru a měkké máslo. Vše utřete do nadýchané světlé hmoty.

4. Připravte 5 vajec a oddělte žloutky od bílků. Žloutky postupně metličkou přimíchejte do máslové směsi a opatrně prošlehejte.

5. Do jiné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a pomalu tuto směs přisypte k máslové směsi. Vše spolu promíchejte. Zbylé bílky z 5 vajec vyšlehejte na tuhý sníh a opatrně ho do těsta vmíchejte po třetinách. Vypracované těsto rozdělte na 6 dílů a vložte do misek.

6. Do první misky s těstem dejte kurkumu a mléko, do druhé misky s těstem dejte 2 lžíce borůvkového barviva a do zbylých misek s těstem dejte po jedné lžíci od každé zbylé barvy zvlášť. Přírodní barviva opatrně promíchejte s těsty tak, aby vám vzniklo 6 odstínů těsta.

7. Připravte si formy na dort o průměru 18 cm a vyložte je pečicím papírem. Do každé vlijte jednu barvu těsta a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C 25 až 30 minut. Po upečení nechte korpusy ještě 5 minut ve formách. Pak je vyndejte a dejte vychladnout na mřížku.

8. Mezitím si připravte krém. Oddělte žloutky od bílků ze zbylých 4 vajec. V míse nad vodní lázní vyšlehejte bílky s cukrem. Šlehejte nad bublající vodní lázní až do rozpuštění cukru. Hmota zdvojnásobí svůj objem. Pak mísu sundejte z lázně a ještě šlehejte do pokojové teploty.

9. Jednotlivá patra dortu promažte připraveným krémem a nakonec omažte i celý dort. Strukturu nechte neuhlazenou. S krémem pracujte rychle. Pokud vám začne v míse zasychat, znovu ho prošlehejte.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty