
Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 2 plž
- Rýže kulatozrnná 250 g
- Citron BIO 1 ks
- Skořice celá 1 ks
- Badyán celý 1 ks
- Mléko BIO 750 ml
- Cukr krupicový 200 g
- Mák mletý 200 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Povidla švestková 3 plž
- Skořice mletá 1 člž
- Bluma 500 g
- Vejce 5 ks
- Strouhanka 2 plž
- Máslo 2 plž
- Rýže kulatozrnná 250 g
- Citron BIO 1 ks
- Skořice celá 1 ks
- Badyán celý 1 ks
- Mléko BIO 750 ml
- Cukr krupicový 200 g
- Mák mletý 200 g
- Cukr vanilkový 1 ks
- Povidla švestková 3 plž
- Skořice mletá 1 člž
- Bluma 500 g
- Vejce 5 ks
- Strouhanka 2 plž
Příprava
- 1Do hrnce vsypte 250 g rýže, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, 50 g cukru, svitek skořice, badyán, 450 ml mléka a lžíci másla. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Občas promíchejte. Nechte mírně vychladnout, vyjměte skořici a badyán.
- 2Na makovou náplň přiveďte k varu v kastrůlku 300 ml mléka a 200 g mletého máku. Krátce svařte a promíchejte s vanilkovým cukrem, 3 lžícemi švestkových povidel a mletou skořicí.
- 3U 5 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové pěny a pak promíchejte s rýží.
- 4Zapékací mísu o velikosti 35 × 25 cm vymažte zbylou lžící másla a vysypte strouhankou. Přendejte do ní polovinu rýžové směsi, potřete ji makovou náplní, poklaďte 500 g vypeckovaných blum na čtvrtky a na ně rozetřete zbylou rýžovou směs.
- 5Pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím vyšlehejte zbylé 3 bílky dotuha, během šlehání přisypávejte zbylých 50 g cukru. Šlehejte, dokud nebude sníh hladký a lesklý. V půlce pečení vyndejte nákyp z trouby, potřete jej vyšlehaným sněhem s cukrem a dopečte. Babiččin letní oběd se může podávat.
- 1Do hrnce vsypte 250 g rýže, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, 50 g cukru, svitek skořice, badyán, 450 ml mléka a lžíci másla. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Občas promíchejte. Nechte mírně vychladnout, vyjměte skořici a badyán.
- 2Na makovou náplň přiveďte k varu v kastrůlku 300 ml mléka a 200 g mletého máku. Krátce svařte a promíchejte s vanilkovým cukrem, 3 lžícemi švestkových povidel a mletou skořicí.
- 3U 5 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové pěny a pak promíchejte s rýží.
- 4Zapékací mísu o velikosti 35 × 25 cm vymažte zbylou lžící másla a vysypte strouhankou. Přendejte do ní polovinu rýžové směsi, potřete ji makovou náplní, poklaďte 500 g vypeckovaných blum na čtvrtky a na ně rozetřete zbylou rýžovou směs.
- 5Pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím vyšlehejte zbylé 3 bílky dotuha, během šlehání přisypávejte zbylých 50 g cukru. Šlehejte, dokud nebude sníh hladký a lesklý. V půlce pečení vyndejte nákyp z trouby, potřete jej vyšlehaným sněhem s cukrem a dopečte. Babiččin letní oběd se může podávat.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.