Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyBabiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí
Albert logoAlbert logo
  • Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí

Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí

Babiččin rýžový nákyp s blumami, mákem a sněhovou čepicí
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 2 plž
  • Rýže kulatozrnná 250 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Skořice celá 1 ks
  • Badyán celý 1 ks
  • Mléko BIO 750 ml
  • Cukr krupicový 200 g
  • Mák mletý 200 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Povidla švestková 3 plž
  • Skořice mletá 1 člž
  • Bluma 500 g
  • Vejce 5 ks
  • Strouhanka 2 plž
  • Máslo 2 plž
  • Rýže kulatozrnná 250 g
  • Citron BIO 1 ks
  • Skořice celá 1 ks
  • Badyán celý 1 ks
  • Mléko BIO 750 ml
  • Cukr krupicový 200 g
  • Mák mletý 200 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Povidla švestková 3 plž
  • Skořice mletá 1 člž
  • Bluma 500 g
  • Vejce 5 ks
  • Strouhanka 2 plž

Příprava

1
Do hrnce vsypte 250 g rýže, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, 50 g cukru, svitek skořice, badyán, 450 ml mléka a lžíci másla. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Občas promíchejte. Nechte mírně vychladnout, vyjměte skořici a badyán.
2
Na makovou náplň přiveďte k varu v kastrůlku 300 ml mléka a 200 g mletého máku. Krátce svařte a promíchejte s vanilkovým cukrem, 3 lžícemi švestkových povidel a mletou skořicí.
3
U 5 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové pěny a pak promíchejte s rýží.
4
Zapékací mísu o velikosti 35 × 25 cm vymažte zbylou lžící másla a vysypte strouhankou. Přendejte do ní polovinu rýžové směsi, potřete ji makovou náplní, poklaďte 500 g vypeckovaných blum na čtvrtky a na ně rozetřete zbylou rýžovou směs.
5
Pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím vyšlehejte zbylé 3 bílky dotuha, během šlehání přisypávejte zbylých 50 g cukru. Šlehejte, dokud nebude sníh hladký a lesklý. V půlce pečení vyndejte nákyp z trouby, potřete jej vyšlehaným sněhem s cukrem a dopečte. Babiččin letní oběd se může podávat.
1
Do hrnce vsypte 250 g rýže, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, 50 g cukru, svitek skořice, badyán, 450 ml mléka a lžíci másla. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Občas promíchejte. Nechte mírně vychladnout, vyjměte skořici a badyán.
2
Na makovou náplň přiveďte k varu v kastrůlku 300 ml mléka a 200 g mletého máku. Krátce svařte a promíchejte s vanilkovým cukrem, 3 lžícemi švestkových povidel a mletou skořicí.
3
U 5 vajec oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte se 100 g cukru do pěny. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh. Sníh vmíchejte do žloutkové pěny a pak promíchejte s rýží.
4
Zapékací mísu o velikosti 35 × 25 cm vymažte zbylou lžící másla a vysypte strouhankou. Přendejte do ní polovinu rýžové směsi, potřete ji makovou náplní, poklaďte 500 g vypeckovaných blum na čtvrtky a na ně rozetřete zbylou rýžovou směs.
5
Pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím vyšlehejte zbylé 3 bílky dotuha, během šlehání přisypávejte zbylých 50 g cukru. Šlehejte, dokud nebude sníh hladký a lesklý. V půlce pečení vyndejte nákyp z trouby, potřete jej vyšlehaným sněhem s cukrem a dopečte. Babiččin letní oběd se může podávat.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 4 dny

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 11 dní

Od 17.07.2024 do 30.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.