
Aztécké lanýže

Snadné
Více než 60 minut
1/5
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 35 porcí
- Máslo 40 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Skořice mletá 1 člž
- Pomeranč 1 ks
- Pepř 1/2 člž
- Pepř kajenský 1/4 člž
- Kakao holandské 80 g
- Sůl
- Čokoláda hořká 300 g
- Máslo 40 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Skořice mletá 1 člž
- Pomeranč 1 ks
- Pepř 1/2 člž
- Pepř kajenský 1/4 člž
- Kakao holandské 80 g
- Sůl
- Čokoláda hořká 300 g
Příprava
- 1Do hrnce vlijte smetanu, vsypte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče, skořici, pepř a kajenský pepř. Takto ochucenou smetanu přiveďte k varu. Pak stáhněte z plotny a nechte 30 minut louhovat.
- 2Čokoládu nalámejte na kousky, dejte do misky nad vodní lázeň a pomalu rozpusťte.
- 3Po vylouhování smetanu přelijte přes síto do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu. Následně ji po třetinách stěrkou vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Míchejte důkladně, aby se vše spojilo na hladký lesklý krém. Pak přidejte špetku soli a vmíchejte na kostičky nakrájené máslo. Směs nalijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala hladiny čokolády, aby nevznikl škraloup. Dejte na hodinu do lednice.
- 4Do misky prosejte kakao a dejte stranou. Vyndejte mísu s čokoládou z lednice, naberte lžičku a postupně po jedné vyválejte do kuličky. Ty ihned obalte v připraveném kakau.
- 5Takto připravené lanýže můžete přendat do krabičky. Uzavřete ji tak, aby uvnitř bylo co nejméně místa na vzduch. V lednici vám vydrží až týden.
- 1Do hrnce vlijte smetanu, vsypte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče, skořici, pepř a kajenský pepř. Takto ochucenou smetanu přiveďte k varu. Pak stáhněte z plotny a nechte 30 minut louhovat.
- 2Čokoládu nalámejte na kousky, dejte do misky nad vodní lázeň a pomalu rozpusťte.
- 3Po vylouhování smetanu přelijte přes síto do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu. Následně ji po třetinách stěrkou vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Míchejte důkladně, aby se vše spojilo na hladký lesklý krém. Pak přidejte špetku soli a vmíchejte na kostičky nakrájené máslo. Směs nalijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala hladiny čokolády, aby nevznikl škraloup. Dejte na hodinu do lednice.
- 4Do misky prosejte kakao a dejte stranou. Vyndejte mísu s čokoládou z lednice, naberte lžičku a postupně po jedné vyválejte do kuličky. Ty ihned obalte v připraveném kakau.
- 5Takto připravené lanýže můžete přendat do krabičky. Uzavřete ji tak, aby uvnitř bylo co nejméně místa na vzduch. V lednici vám vydrží až týden.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.