Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Nadýchaná tvarohová žemlovka

Nadýchaná tvarohová žemlovka

Pokud jste milovníky žemlovky, musíte vyzkoušet tu naši s tvarohem. A patříte-li mezi ty, kteří nad žemlovkou ohrnují nos, tak vězte, že tahle si vás zaručeně získá.

Co budete potřebovat na tvarohovou žemlovku

250 g měkkého tučného tvarohu
1 lžíce změklého másla
2 lžíce moučkového cukru + na poprášení
1 žloutek
1 sáček vanilkového cukru
50 g rozinek, propláchnutých a namočených v rumu
1 veka
500 ml mléka
2 vejce
250 g krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla + na vymazání pekáče + na pokapání
8 menších jablek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo
1 lžička mleté skořice

Jak udělat tvarohovou žemlovku zdravější

Recept jak na tvarohovou žemlovku

  1. Zalijte 50 g rozinek rumem a nechte je odležet. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 1 lžící změklého másla, 2 lžícemi moučkového cukru a 1 žloutkem. Přidejte 1 sáček vanilkového cukru a 50 g rozinek. Rum slijte a nechte stranou.
  2. Ze 2 vajec si oddělte žloutky a bílky. Oba žloutky promíchejte s 500 ml mléka. Přidejte 2 lžíce krupicového cukru a 2 lžíce rozpuštěného másla a znovu promíchejte. Do směsi namáčejte plátky veky. Rozdělte je na 3 části.
  3. Oloupejte 8 menších jablek a nastrouhejte je nahrubo. Zapékací mísu vytřete máslem a vložte první část nasáknuté veky. Na ni naskládejte připravená jablka a posypte je skořicí a 4 lžícemi krupicového cukru. Naskládejte druhou část nasáknuté veky, nahoru navrstvěte pomocí stěrky tvarohovou směs a uzavřete poslední částí namočené veky.
  4. Poprašte moučkovým cukrem, pokapejte rozpuštěným máslem a zalijte rumem, který vám zbyl z rozinek. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut. Během pečení si ušlehejte bílky se zbylým krupicovým cukrem do sněhu, který rozetřete navrch upečené žemlovky, a vraťte ještě na 8 minut do trouby zapéct. Chutná celé rodině.
Pomohl vám recept?
175hodnocení4

Co byste o tvarohové žemlovce měli vědět

Jablko patří mezi velmi zdravá ovoce. Pro zachování co největšího množství nerozpustné vlákniny bychom jej neměli loupat. Ve slupce najdeme i velmi silný antioxidant kvercetin, ten může působit například protizánětlivě. Tento antioxidant je tepelně stabilní.

Další videorecepty