
Nadýchaná tvarohová žemlovka
Pokud jste milovníky žemlovky, musíte vyzkoušet tu naši s tvarohem. A patříte-li mezi ty, kteří nad žemlovkou ohrnují nos, tak vězte, že tahle si vás zaručeně získá.
Co budete potřebovat na tvarohovou žemlovku
250 g | měkkého tučného tvarohu |
1 | lžíce změklého másla |
2 | lžíce moučkového cukru + na poprášení |
1 | žloutek |
1 | sáček vanilkového cukru |
50 g | rozinek, propláchnutých a namočených v rumu |
1 | veka |
500 ml | mléka |
2 | vejce |
250 g | krupicového cukru |
2 | lžíce rozpuštěného másla + na vymazání pekáče + na pokapání |
8 | menších jablek, oloupaných a nastrouhaných nahrubo |
1 | lžička mleté skořice |
Jak udělat tvarohovou žemlovku zdravější
V žemlovce můžete snížit množství cukru. Veku můžete použít celozrnnou. Použijte polotučný tvaroh. Do žemlovky přidejte nasekané ořechy.
Recept jak na tvarohovou žemlovku
- Zalijte 50 g rozinek rumem a nechte je odležet. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 1 lžící změklého másla, 2 lžícemi moučkového cukru a 1 žloutkem. Přidejte 1 sáček vanilkového cukru a 50 g rozinek. Rum slijte a nechte stranou.
- Ze 2 vajec si oddělte žloutky a bílky. Oba žloutky promíchejte s 500 ml mléka. Přidejte 2 lžíce krupicového cukru a 2 lžíce rozpuštěného másla a znovu promíchejte. Do směsi namáčejte plátky veky. Rozdělte je na 3 části.
- Oloupejte 8 menších jablek a nastrouhejte je nahrubo. Zapékací mísu vytřete máslem a vložte první část nasáknuté veky. Na ni naskládejte připravená jablka a posypte je skořicí a 4 lžícemi krupicového cukru. Naskládejte druhou část nasáknuté veky, nahoru navrstvěte pomocí stěrky tvarohovou směs a uzavřete poslední částí namočené veky.
- Poprašte moučkovým cukrem, pokapejte rozpuštěným máslem a zalijte rumem, který vám zbyl z rozinek. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut. Během pečení si ušlehejte bílky se zbylým krupicovým cukrem do sněhu, který rozetřete navrch upečené žemlovky, a vraťte ještě na 8 minut do trouby zapéct. Chutná celé rodině.
Pomohl vám recept?
175hodnocení4
Co byste o tvarohové žemlovce měli vědět
Jablko patří mezi velmi zdravá ovoce. Pro zachování co největšího množství nerozpustné vlákniny bychom jej neměli loupat. Ve slupce najdeme i velmi silný antioxidant kvercetin, ten může působit například protizánětlivě. Tento antioxidant je tepelně stabilní.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod