
Vánoční srnčí hřbet
Čtenáře Albert magazínu jsem chtěla inspirovat receptem na sladký hřbet, který připravovala moje babička ze Slovenska, která měla devět dětí. Tedy většinou byl hned snědený a my dodnes dodržujeme tento recept jako tradici a na Vánoce u nás nesmí chybět.

Velmi snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Máslo 125 g
- Cukr moučkový 140 g
- Sůl
- Piškoty 80 g
- Mandle 200 g
- Vejce 6 ks
- Čokoláda hořká 120 g
- Kaki 1/2 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 70 ml
- Čokoláda mléčná 40 g
- Máslo 125 g
- Cukr moučkový 140 g
- Sůl
- Piškoty 80 g
- Mandle 200 g
- Vejce 6 ks
- Čokoláda hořká 120 g
- Kaki 1/2 ks
- Smetana ke šlehání 30%-33% 70 ml
- Čokoláda mléčná 40 g
Příprava
- 1V míse utřete 125 g změklého másla se 140 g moučkového cukru, přidejte 6 žloutků z vajec a bílky dejte stranou. Směs vymíchejte společně do hladké pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh.
- 2Namelte najemno 120 g mandlí s 60 g piškotů a promíchejte s těstem. Rozpusťte nad vodní lázní 70 g hořké čokolády a vmíchejte ji také do těsta. Nasekejte na kousky 60 g mandlí a 20 g piškotů a přidejte je do těsta. Těstem naplňte formu na biskupský chlebíček vyloženou pečicím papírem a vložte do studené trouby. Poté nastavte na 180 °C a pečte 30 minut. Po půlhodině vypněte teplotu a nechte ještě 15 minut dojít.
- 3Vyjměte hřbet z trouby a nechte vychladnout. Rozpusťte zbylých 50 g hořké čokolády v 70 ml vroucí smetany, dokud nevznikne hustá omáčka. Tou naplňte cukrářský pytlík a nastříkejte polevu na obrácený a vychladlý hřbet.
- 4Oloupejte a nakrájejte na plátky a poté na trojúhelníčky 1⁄2 kaki a naskládejte na srnčí hřbet zalitý čokoládou. Dozdobte zbylými 20 g mandlí. Rozpusťte 40 g mléčné čokolády a nalijte ji na pečicí papír na plechu. Po ztuhnutí seškrábněte čepelí nože tak, abyste vytvořili hoblinky čokolády. Jimi dozdobte vrch chlebíčku. Dokonalý vánoční dezert můžete podávat. Nejvíce si jej užijete u vánoční pohádky.
- 1V míse utřete 125 g změklého másla se 140 g moučkového cukru, přidejte 6 žloutků z vajec a bílky dejte stranou. Směs vymíchejte společně do hladké pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh.
- 2Namelte najemno 120 g mandlí s 60 g piškotů a promíchejte s těstem. Rozpusťte nad vodní lázní 70 g hořké čokolády a vmíchejte ji také do těsta. Nasekejte na kousky 60 g mandlí a 20 g piškotů a přidejte je do těsta. Těstem naplňte formu na biskupský chlebíček vyloženou pečicím papírem a vložte do studené trouby. Poté nastavte na 180 °C a pečte 30 minut. Po půlhodině vypněte teplotu a nechte ještě 15 minut dojít.
- 3Vyjměte hřbet z trouby a nechte vychladnout. Rozpusťte zbylých 50 g hořké čokolády v 70 ml vroucí smetany, dokud nevznikne hustá omáčka. Tou naplňte cukrářský pytlík a nastříkejte polevu na obrácený a vychladlý hřbet.
- 4Oloupejte a nakrájejte na plátky a poté na trojúhelníčky 1⁄2 kaki a naskládejte na srnčí hřbet zalitý čokoládou. Dozdobte zbylými 20 g mandlí. Rozpusťte 40 g mléčné čokolády a nalijte ji na pečicí papír na plechu. Po ztuhnutí seškrábněte čepelí nože tak, abyste vytvořili hoblinky čokolády. Jimi dozdobte vrch chlebíčku. Dokonalý vánoční dezert můžete podávat. Nejvíce si jej užijete u vánoční pohádky.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.