Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

13 vajec
60 g cukru krupice
200 g cukru moučky
200 g polohrubé mouky
150 g salka
120 g másla
200 g bílé čokolády
20 g ztuženého rostlinného tuku Omega
100 g strouhaného kokosu
1 máslový věneček, sušenka
32 g bílého fondánu
5 g červeného potravinářského barviva
2 snítky čerstvého rozmarýnu
5 g žlutého potravinářského barviva
13 ks mini čokoládových čoček

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 100 °C.

2. U 1 vejce oddělte bílek od žloutku. Bílek s krupicovým cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní párou. Když se cukr v bílku rozpustí a bílek začne bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky.

3. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí cukrářského sáčku vytvořte pusinky na klobouček. Dejte je sušit na 2 hodiny do trouby.

4. Na tělo připravte piškotové těsto. U 12 vajec rozdělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte moučkový cukr a vyšlehejte do tuhé pěny. Zlehka vmíchejte žloutky a následně po částech prosátou mouku.

5. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, pečte 20 minut na 170 °C. Po 20 minutách zkuste špejlí, zda je piškot již propečený. Pokud špejle zůstala suchá, těsto vyndejte a nechte vychladnout.

6. Piškotové těsto rozdrobte do misky. Přidejte salko a změklé máslo. Vše promíchejte na tvárnou hmotu.

7. Z hmoty vytvarujte 3 koule od největší po nejmenší, na tácku dejte na 2 hodiny do mrazáku.

8. Nad vodní lázní rozehřejte bílou čokoládu spolu se ztuženým tukem.

9. V druhé misce mějte připravený nasypaný kokos. Z mrazáku vyndejte koule a jednu po druhé namočte do čokolády a následně ji hned obalte v kokosu. Dejte na tác ztuhnout.

10. Pak koule postupně postavte na sebe a propíchněte je shora naskrz špejlemi tak, aby držely. Mezi jednotlivé koule můžete také dát zbytek rozehřáté čokolády a tak je ještě lépe spojit.

11. Zbytkem čokolády také slepte věneček a pusinku na klobouček a přilepte ho na hlavu sněhulákovi.

12. Smíchejte 20 g fondánu s červeným potravinářským barvivem. Vyválejte z něj váleček a rozválejte ho na placku. Šálu můžete dekorovat hvězdičkami z 10 g bílého fondánu.

13. Do prostřední koule zapíchněte snítky rozmarýnu jako ruce.

14. Nakonec smíchejte 2 g fondánu se žlutým i červeným barvivem a získáte oranžovou. Vytvarujte mrkvičku a pomocí bílé čokolády ji připevněte.

15. Stejnou metodou přilepte drobné čokoládové čočky, díky kterým sněhulákovi vzniknou oči, pusa a knoflíky. Sněhuláka pak pro jistotu uchovejte v lednici, aby ztuhl.

Jak na to?

Pomohl vám recept?

Další videorecepty