
Vánoční kokosový sněhulák
Ingredience
13 | vajec |
60 g | cukru krupice |
200 g | cukru moučky |
200 g | polohrubé mouky |
150 g | salka |
120 g | másla |
200 g | bílé čokolády |
20 g | ztuženého rostlinného tuku Omega |
100 g | strouhaného kokosu |
1 | máslový věneček, sušenka |
32 g | bílého fondánu |
5 g | červeného potravinářského barviva |
2 | snítky čerstvého rozmarýnu |
5 g | žlutého potravinářského barviva |
13 | ks mini čokoládových čoček |
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 100 °C.
2. U 1 vejce oddělte bílek od žloutku. Bílek s krupicovým cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní párou. Když se cukr v bílku rozpustí a bílek začne bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky.
3. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí cukrářského sáčku vytvořte pusinky na klobouček. Dejte je sušit na 2 hodiny do trouby.
4. Na tělo připravte piškotové těsto. U 12 vajec rozdělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte moučkový cukr a vyšlehejte do tuhé pěny. Zlehka vmíchejte žloutky a následně po částech prosátou mouku.
5. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, pečte 20 minut na 170 °C. Po 20 minutách zkuste špejlí, zda je piškot již propečený. Pokud špejle zůstala suchá, těsto vyndejte a nechte vychladnout.
6. Piškotové těsto rozdrobte do misky. Přidejte salko a změklé máslo. Vše promíchejte na tvárnou hmotu.
7. Z hmoty vytvarujte 3 koule od největší po nejmenší, na tácku dejte na 2 hodiny do mrazáku.
8. Nad vodní lázní rozehřejte bílou čokoládu spolu se ztuženým tukem.
9. V druhé misce mějte připravený nasypaný kokos. Z mrazáku vyndejte koule a jednu po druhé namočte do čokolády a následně ji hned obalte v kokosu. Dejte na tác ztuhnout.
10. Pak koule postupně postavte na sebe a propíchněte je shora naskrz špejlemi tak, aby držely. Mezi jednotlivé koule můžete také dát zbytek rozehřáté čokolády a tak je ještě lépe spojit.
11. Zbytkem čokolády také slepte věneček a pusinku na klobouček a přilepte ho na hlavu sněhulákovi.
12. Smíchejte 20 g fondánu s červeným potravinářským barvivem. Vyválejte z něj váleček a rozválejte ho na placku. Šálu můžete dekorovat hvězdičkami z 10 g bílého fondánu.
13. Do prostřední koule zapíchněte snítky rozmarýnu jako ruce.
14. Nakonec smíchejte 2 g fondánu se žlutým i červeným barvivem a získáte oranžovou. Vytvarujte mrkvičku a pomocí bílé čokolády ji připevněte.
15. Stejnou metodou přilepte drobné čokoládové čočky, díky kterým sněhulákovi vzniknou oči, pusa a knoflíky. Sněhuláka pak pro jistotu uchovejte v lednici, aby ztuhl.