1
Z citronů škrabkou oloupejte kůru a vymačkejte z nich šťávu. Slupky a zrníčka nevyhazujte, ale zavažte je do pytlíčku z gázy nebo do síťky.
2
Tykev dejte do velkého hrnce se 2 lžícemi citronové šťávy a přiveďte k varu. Snižte plamen na střední a za častého míchání vařte, dokud tykev nezprůhlední a nezměkne. Neměla by ale být kašovitá.
3
Přidejte cukr, zbytek citronové šťávy, citronovou kůru, zázvor a síťku se zbytky citronu a vložte do směsi. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
4
Přiveďte k varu a mírně vařte 10–15 minut, až tykev změkne a džem začne houstnout. Džem plňte do připravených sterilizovaných lahviček. Dopřejte mu odpočinek několik měsíců na chladném, tmavém místě, jeho chuť zintenzivní a vyzraje.
1
Z citronů škrabkou oloupejte kůru a vymačkejte z nich šťávu. Slupky a zrníčka nevyhazujte, ale zavažte je do pytlíčku z gázy nebo do síťky.
2
Tykev dejte do velkého hrnce se 2 lžícemi citronové šťávy a přiveďte k varu. Snižte plamen na střední a za častého míchání vařte, dokud tykev nezprůhlední a nezměkne. Neměla by ale být kašovitá.
3
Přidejte cukr, zbytek citronové šťávy, citronovou kůru, zázvor a síťku se zbytky citronu a vložte do směsi. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
4
Přiveďte k varu a mírně vařte 10–15 minut, až tykev změkne a džem začne houstnout. Džem plňte do připravených sterilizovaných lahviček. Dopřejte mu odpočinek několik měsíců na chladném, tmavém místě, jeho chuť zintenzivní a vyzraje.