
Plovoucí ostrovy

Náročné
46-60 minut
5/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Mléko 750 ml
- Cukr krupicový 130 g
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Škrob kukuřičný 2 člž
- Ořechy lískové 2,5 plž
- Vejce 4 ks
- Mléko 750 ml
- Cukr krupicový 130 g
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Škrob kukuřičný 2 člž
- Ořechy lískové 2,5 plž
- Vejce 4 ks
Příprava
- 1V hrnci smíchejte 625 ml mléka, cukr a vanilkový extrakt a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Opatrně přiveďte těsně k bodu varu. V míse mezitím našlehejte bílky ručním elektrickým šlehačem, přidejte lžíci cukru a pokračujte ve šlehání. Pomocí dřevěné vařečky tvarem připomínající lžíci postupně odeberte dva ,obláčky‘ sněhu a pusťte je do vroucího mléka. Lehce je otáčejte, aby se všechny strany uvařily a zatáhly. Pak je vyndejte. Postup zopakujte se zbylým sněhem. Hotové obláčky přiklopte plastovým poklopem a dejte je do lednice. V malé míse promíchejte zbylé mléko – je to ještě 125 ml, žloutky a kukuřičný škrob. Pak ke vzniklé směsi postupně přimíchejte 125 ml teplého mléka, ve kterém jste vařili obláčky. Vzniklou směs vlijte do hrnce s teplým mlékem (ve kterém jste vařili obláčky). Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a nechte zhoustnout do hustší omáčky. Sejměte z ohně, přelijte do skleněné misky a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Před podáváním omáčku promíchejte, rozdělte na talíře, navrch dejte bílkové obláčky. Ořechy nasekejte a spolu s cukrem je opečte na pánvi. Nakonec jimi dezert ozdobte.
- 1V hrnci smíchejte 625 ml mléka, cukr a vanilkový extrakt a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Opatrně přiveďte těsně k bodu varu. V míse mezitím našlehejte bílky ručním elektrickým šlehačem, přidejte lžíci cukru a pokračujte ve šlehání. Pomocí dřevěné vařečky tvarem připomínající lžíci postupně odeberte dva ,obláčky‘ sněhu a pusťte je do vroucího mléka. Lehce je otáčejte, aby se všechny strany uvařily a zatáhly. Pak je vyndejte. Postup zopakujte se zbylým sněhem. Hotové obláčky přiklopte plastovým poklopem a dejte je do lednice. V malé míse promíchejte zbylé mléko – je to ještě 125 ml, žloutky a kukuřičný škrob. Pak ke vzniklé směsi postupně přimíchejte 125 ml teplého mléka, ve kterém jste vařili obláčky. Vzniklou směs vlijte do hrnce s teplým mlékem (ve kterém jste vařili obláčky). Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a nechte zhoustnout do hustší omáčky. Sejměte z ohně, přelijte do skleněné misky a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Před podáváním omáčku promíchejte, rozdělte na talíře, navrch dejte bílkové obláčky. Ořechy nasekejte a spolu s cukrem je opečte na pánvi. Nakonec jimi dezert ozdobte.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.