Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyObrácený jablečný koláč
Albert logoAlbert logo

Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč
Snadné
31-45 minut
4/5
Dezert

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo 125 g
  • Jablko 3 ks
  • Cukr třtinový 12 plž
  • Mouka hladká 8 plž
  • Vejce 3 ks
  • Zakysaná smetana 3 plž
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Skořice mletá 1 člž
  • Kypřící prášek 2 člž
  • Máslo 125 g
  • Jablko 3 ks
  • Cukr třtinový 12 plž
  • Mouka hladká 8 plž
  • Vejce 3 ks
  • Zakysaná smetana 3 plž
  • Vanilkový extrakt 1 člž
  • Skořice mletá 1 člž
  • Kypřící prášek 2 člž

Příprava

1
Předehřeju troubu na 190 °C. Jablka oloupu, rozkrojím je napůl, nakrájím na silnější plátky a v misce je promíchám s citronovou šťávou. Rozválím těsto na asi půlcentimetrovou vrstvu. Vykrojím z něj kolo o průměru 23 cm. Těžkou, nejlépe litinovou pánev, kterou můžu dát do trouby, lehce vysypu moukou. Pánev by měla mít průměr asi 20 cm, tedy menší než vykrojené těsto.
2
Pánev dám na střední oheň, přidám do ní cukr, calvados, vanilkový extrakt a až se cukr rozpustí, vařím směs tak dlouho, aby se vytvořil světlý karamel. Ve chvíli, kdy začne vonět a má kaštanovou barvu, přidám plátky jablek.
3
Jablka promíchám a nechám asi 5 minut po­dusit, až trochu změknou a krásně se obalí karamelem. Nakonec vhodím na kostky nakrájené máslo.
4
Pánev zakryju kolem z těsta a okraje zatlačím dovnitř. Koláč peču 25–30 minut, až má zlatou barvu a karamel vybublává z okrajů. Vyndám pánev z trouby a nechám asi 5 minut vychladnout. Pak přes pánev položím velký talíř, pevně ho přitisknu dlaní, druhou rukou pánev rychle obrátím a vyklopím. Nechám koláč trochu vychladit, pak ho nakrájím na řezy a ozdobím zmrzlinou.
5
TIP: Koláč Tatin má spoustu variací. Dá se upéct z křehkého i listového těsta, s jablky, švestkami, hruškami či meruňkami. Anebo naslano s cibulkami.
1
Předehřeju troubu na 190 °C. Jablka oloupu, rozkrojím je napůl, nakrájím na silnější plátky a v misce je promíchám s citronovou šťávou. Rozválím těsto na asi půlcentimetrovou vrstvu. Vykrojím z něj kolo o průměru 23 cm. Těžkou, nejlépe litinovou pánev, kterou můžu dát do trouby, lehce vysypu moukou. Pánev by měla mít průměr asi 20 cm, tedy menší než vykrojené těsto.
2
Pánev dám na střední oheň, přidám do ní cukr, calvados, vanilkový extrakt a až se cukr rozpustí, vařím směs tak dlouho, aby se vytvořil světlý karamel. Ve chvíli, kdy začne vonět a má kaštanovou barvu, přidám plátky jablek.
3
Jablka promíchám a nechám asi 5 minut po­dusit, až trochu změknou a krásně se obalí karamelem. Nakonec vhodím na kostky nakrájené máslo.
4
Pánev zakryju kolem z těsta a okraje zatlačím dovnitř. Koláč peču 25–30 minut, až má zlatou barvu a karamel vybublává z okrajů. Vyndám pánev z trouby a nechám asi 5 minut vychladnout. Pak přes pánev položím velký talíř, pevně ho přitisknu dlaní, druhou rukou pánev rychle obrátím a vyklopím. Nechám koláč trochu vychladit, pak ho nakrájím na řezy a ozdobím zmrzlinou.
5
TIP: Koláč Tatin má spoustu variací. Dá se upéct z křehkého i listového těsta, s jablky, švestkami, hruškami či meruňkami. Anebo naslano s cibulkami.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 2 dny

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 9 dní

Od 17.07.2024 do 30.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.