
Metrový dezert
Ingredience
máslo a hrubá mouka na vymazání forem | |
čokoládové drobení | |
Na těsto | |
---|---|
200 g | hladké mouky |
1 | lžička kypřicího prášku do pečiva |
8 | vajec |
200 g | moučkového cukru |
2 | lžíce kakaa |
2 | lžíce horké vody |
Na krém | |
1 | litr mléka |
3 | sáčky vanilkového pudinkového |
prášku | |
2 | sáčky vanilkového cukru |
250 g | krupicového cukru |
3 | lžičky rumové tresti |
375 g | másla, nakrájeného na kostky |
Postup přípravy
1. Začněte krémem, který se bude hodinu chladit. Do hrnku vlijte 500 ml mléka a rozmíchejte v něm pudinkové prášky. Do hrnce nalijte zbývající půllitr mléka a vsypte oba druhy cukru.
2. Za stálého míchání přiveďte k varu a pomalu přilévejte mléko s pudinkem. Míchejte, dokud směs neztuhne. Odstavte, nechte mírně zchladnout, přidejte rumovou tresť a pak i máslo a šlehejte elektrickou metlou 5–8 minut.
3. Krém dejte do lednice na hodinu chladit.
4. Rozehřejte troubu na 180 °C. Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva. V jiné misce rozšlehejte vejce s cukrem, zapracujte do mouky a vyšlehejte hladké těsto.
5. Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte do ní polovinu těsta a dejte péct na 30–60 minut.
6. Upečený korpus zatepla vyklopte a nechte vychladnout.
7. Do druhé poloviny těsta přidejte kakao a 2 lžíce horké vody a 3 minuty šlehejte. Tmavé těsto upečte stejně jako světlé.
8. Oba korpusy nechte vychladnout, a pak je rozkrájejte na centimetrové plátky. Na světlý plátek naneste krém a na něj položte tmavý plátek, pak postupně střídejte barvy do dlouhého „hada“.
9. Zbylým krémem potřete povrch dezertu a posypte ho čokoládovým drobením. Vychlazený pak krájejte šikmo, aby na řezu byly vidět obě barvy těsta.