
Meruňkový koláč s tvarohem
Těsto můžete připravit den předem a nechat ho přes noc odležet v lednici. Bude se s ním lépe pracovat.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 170 g
- Mouka hladká 250 g
- Kypřící prášek 1/2 ks
- Cukr třtinový 140 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 3 plž
- Vaječný žloutek 5 ks
- Tvaroh tučný 750 g
- Citron 1/2 ks
- Cukr moučkový 160 g
- Pudink vanilkový 2 plž
- Meruňky 500 g
- Máta 1 hrs.
- Mandle plátky 40 g
- Máslo 170 g
- Mouka hladká 250 g
- Kypřící prášek 1/2 ks
- Cukr třtinový 140 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 3 plž
- Vaječný žloutek 5 ks
- Tvaroh tučný 750 g
- Citron 1/2 ks
- Cukr moučkový 160 g
- Pudink vanilkový 2 plž
- Meruňky 500 g
- Máta 1 hrs.
- Mandle plátky 40 g
Příprava
- 1V míse smíchejte 250 g hladké mouky, ½ sáčku kypřicího prášku a 140 g třtinového cukru. Přidejte 165 g změklého másla, 2 žloutky a 45 ml smetany ke šlehání. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout minimálně 30 minut v lednici. Mezitím vymažte koláčovou formu o průměru 30 cm zbylým máslem.
- 2Odpočinuté těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm. Vyložte jím dno i boky formy, okraje zarovnejte nožem. Dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatižte suchou luštěninou. Pečte v troubě na 180 °C po dobu 15 minut, poté papír s hrachem odstraňte a nechte vychladnout.
- 3V míse smíchejte 750 g tučného tvarohu, 3 žloutky, najemno nastrouhanou citronovou kůru z ½ bio citronu, 150 g cukru moučky a 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku. Tvarohovou náplň rozetřete na předpečený korpus a navrch rozložte 500 g meruněk nakrájených na čtvrtky.
- 4Koláč pečte v troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté posypte 40 g mandlových lupínků a dopékejte dalších 25 minut dozlatova. Nechte zchladnout, ozdobte lístky máty a poprašte moučkovým cukrem.
- 1V míse smíchejte 250 g hladké mouky, ½ sáčku kypřicího prášku a 140 g třtinového cukru. Přidejte 165 g změklého másla, 2 žloutky a 45 ml smetany ke šlehání. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout minimálně 30 minut v lednici. Mezitím vymažte koláčovou formu o průměru 30 cm zbylým máslem.
- 2Odpočinuté těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm. Vyložte jím dno i boky formy, okraje zarovnejte nožem. Dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatižte suchou luštěninou. Pečte v troubě na 180 °C po dobu 15 minut, poté papír s hrachem odstraňte a nechte vychladnout.
- 3V míse smíchejte 750 g tučného tvarohu, 3 žloutky, najemno nastrouhanou citronovou kůru z ½ bio citronu, 150 g cukru moučky a 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku. Tvarohovou náplň rozetřete na předpečený korpus a navrch rozložte 500 g meruněk nakrájených na čtvrtky.
- 4Koláč pečte v troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté posypte 40 g mandlových lupínků a dopékejte dalších 25 minut dozlatova. Nechte zchladnout, ozdobte lístky máty a poprašte moučkovým cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.