Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Javorový chlebíček s ořechy

Javorový chlebíček s ořechy

Ingredience

150 g másla
100 g třtinového cukru
3 vejce
230 ml javorového sirupu
250 g hladké mouky
2 lžičky skořice
½ lžičky muškátového oříšku
2 lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
150 g lískových ořechů
150 g mléčné čokolády
1 lžička slunečnicového oleje
150 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání (30 %)

Postup přípravy

1. Máslo pokojové teploty dejte do mísy a spolu s cukrem vyšlehejte ručním šlehačem do pěny. Po jednom zašlehejte k máslu vejce a vytvořte hladkou emulzi. Přidejte 150 ml javorového sirupu a promíchejte.

2. Do jiné mísy prosejte mouku, 1 lžičku skořice, muškátový oříšek, sodu a sůl. Z lískových ořechů rozemelte 120 g a 90 g přidejte k moučné směsi. Po třetinách zamíchejte k máslovému základu moučnou směs. Vše vymíchejte na hladké těsto.

3. Do formy o rozměru 22 × 10 cm vyložené pečicím papírem vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 60 minut. Před vyndáním proveďte test pečení pomocí zapíchnuté špejle. Než chlebíček vyndáte, nechte ho zcela vychladnout na mřížce.

4. Čokoládu nalámejte do misky a nad vodní lázní ji rozpusťte. K čokoládě přidejte olej a promíchejte spolu se zbytkem mletých ořechů. Z vychladlého chlebíčku odkrojte vrchní vyboulenou část. Přes chlebíček rovnoměrně přelijte 50 ml javorového sirupu. Chlebíček otočte dnem vzhůru a dejte na mřížku. Pod mřížku položte pečicí papír na přebytečnou čokoládu. Polijte ho čokoládovou polevou a dejte ztuhnout do lednice. Čokoládu, která steče, nechte také ztuhnout.

5. V míse metličkou ušlehejte mascarpone, smetanu, zbylou skořici a zbylý sirup na hladký krém. Zbytek lískových ořechů nasucho opražte na rozpálené pánvi a rozpulte.

6. Vyšlehaný krém přendejte do cukrářského pytlíku a ozdobte vršek vychlazeného chlebíčku. Posypte ořechy a střepy čokolády, která zbyla na pečicím papíru navíc.

Jak na to?

Pomohl vám recept?
5hodnocení5

Další videorecepty