Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyHusa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím
Albert logoAlbert logo
  • Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím
Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Husa s chlupatými knedlíky a dvojím zelím

Náročné
Více než 60 minut
3/5

Ingredience1 porce

1 porcí
  • Máslo 100 g
  • Husa celá 4 kg
  • Sůl
  • Kmín mletý
  • Jablko 2 ks
  • Brambory 1 kg
  • Krupice 50 g
  • Mouka hrubá 200 g
  • Vejce 1 ks
  • Olej olivový 1 plž
  • Cukr krupicový 3 plž
  • Cibule 4 ks
  • Kmín celý
  • Zelí červené sterilované 2 ks
  • Červené víno 100 ml
  • Zelí bílé sterilované 2 ks
  • Sádlo 2 plž
  • Slanina vcelku 150 g
  • Mouka hladká 2 plž
  • Máslo 100 g
  • Husa celá 4 kg
  • Sůl
  • Kmín mletý
  • Jablko 2 ks
  • Brambory 1 kg
  • Krupice 50 g
  • Mouka hrubá 200 g
  • Vejce 1 ks
  • Olej olivový 1 plž
  • Cukr krupicový 3 plž
  • Cibule 4 ks
  • Kmín celý
  • Zelí červené sterilované 2 ks
  • Červené víno 100 ml

Příprava

1
Do umyté a osušené husy vetřete po celé ploše kůže sůl, okmínujte a potřete ji máslem. Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli. Nohy svažte, husu položte do pekáčku, přiklopte a dejte přes noc do chladničky. Sůl prostoupí masem.
2
Troubu předehřejte na 180°C, husu odklopte, podlijte a 4–5 hodin pečte. V průběhu pečení podlévejte výpekem.
3
Z brambor vyberte dvě největší a ty ve slupce uvařte. Pak je vyndejte, oloupejte a vychladlé nastrouhejte na jemném struhadle. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich tekutinu a smíchejte s vařenými bramborami, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Lžící z něj odebírejte větší noky a vařte asi 8 minut v osolené vodě.
4
Na červené zelí opečte cibuli na oleji. Vsypte cukr a nechte ho karamelizovat. Teprve pak do kastrolu dejte zelí, kmín, víno a případně vodu, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, pak zelí osolte a dolaďte cukrem.
5
Bílé zelí duste doměkka – podle potřeby přilévejte vodu. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou a opékejte, až mouka trošku zhnědne. Zalijte vodou, mírně provařte a poté přidejte do měkkého dušeného zelí. Vařte dohromady asi 15 minut, pak dochuťte solí a cukrem.
1
Do umyté a osušené husy vetřete po celé ploše kůže sůl, okmínujte a potřete ji máslem. Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli. Nohy svažte, husu položte do pekáčku, přiklopte a dejte přes noc do chladničky. Sůl prostoupí masem.
2
Troubu předehřejte na 180°C, husu odklopte, podlijte a 4–5 hodin pečte. V průběhu pečení podlévejte výpekem.
3
Z brambor vyberte dvě největší a ty ve slupce uvařte. Pak je vyndejte, oloupejte a vychladlé nastrouhejte na jemném struhadle. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich tekutinu a smíchejte s vařenými bramborami, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Lžící z něj odebírejte větší noky a vařte asi 8 minut v osolené vodě.
4
Na červené zelí opečte cibuli na oleji. Vsypte cukr a nechte ho karamelizovat. Teprve pak do kastrolu dejte zelí, kmín, víno a případně vodu, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, pak zelí osolte a dolaďte cukrem.
5
Bílé zelí duste doměkka – podle potřeby přilévejte vodu. Na sádle zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájenou slaninu a opečte dozlatova. Pak zaprašte moukou a opékejte, až mouka trošku zhnědne. Zalijte vodou, mírně provařte a poté přidejte do měkkého dušeného zelí. Vařte dohromady asi 15 minut, pak dochuťte solí a cukrem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 14.02.2024 do 20.02.2024

Platný ještě 8 dní

Od 21.02.2024 do 27.02.2024

Platný ještě dnes

Od 14.02.2024 do 20.02.2024

Platný ještě 8 dní

Od 21.02.2024 do 27.02.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.