
Čokoládová bábovka s polevou
Ingredience
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy | |
250 g | hladké mouky |
30 g | kakaa holandského typu |
1 | lžička jedlé sody a špetka soli |
125 ml | smetany ke šlehání |
200 g | čokolády |
125 ml | podmáslí |
240 g | másla |
200 g | krupicového cukru |
1 | sáček vanilkového cukru |
4 | vejce + 1 bílek |
Na čokoládovou polevu | |
---|---|
125 ml | smetany ke šlehání |
100 g | tmavé čokolády, nasekané |
2 | lžíce másla |
2 | lžíce kukuřičného sirupu |
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu. Prosejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl do velké mísy. Promíchejte a odložte stranou.
V rendlíku přiveďte k varu smetanu. Dejte do ní nalámanou čokoládu, odstavte a promíchejte dohladka. Přilijte podmáslí a nechte vychladnout.
Máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte na nadýchaný krém. Přidejte vejce a bílek, prošlehejte. Potom na střídačku zapracujte čokoládovou a moučnou směs. Těsto vlijte do formy a pečte 55–60 minut, aby na zapíchnuté špejli neulpěly vlhké drobečky. Vyjměte z trouby, bábovku vyklopte a nechte vychladnout.
Mezitím připravte polevu. V rendlíku přiveďte k varu smetanu. Do misky dejte nalámanou čokoládu, máslo a kukuřičný sirup a přelijte vroucí smetanou. Promíchejte dohladka a nechte chvíli stát. Polevou pak přelijte vychladlou bábovku.