Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Babiččiny bramborové placky

Babiččiny bramborové placky

Recept na naše bramborové placky oceníte například jako přílohu k pečené kachně nebo huse. Skvělé jsou i nasladko potřené povidly a posypané mákem. Nevěříte? Věřte a určitě vyzkoušejte!

Co budete potřebovat na babiččiny bramborové placky

1 kg brambor ve slupce
300 g hladké mouky + mouka na podsypání
1 lžička soli
máslo

Jak udělat bramborové placky zdravější

Recept jak na babiččiny bramborové placky

  1. Do hrnce dejte 1 kg brambor a zalijte je vodou. Uveďte k varu a vařte 20 minut. Pak slijte a nechte vychladnout.
  2. Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Na vál k nim přisypte 30 g hladké mouky, osolte 1 lžičkou soli a zpracujte v měkké a nelepivé těsto. Vytvarujte ho do válečku o průměru 5 cm.
  3. Krájejte na 2 cm široké plátky a na moukou podsypaném vále rychle vyválejte na placku tenkou 2 mm. Na suché rozpálené pánvi opékejte placky z každé strany přibližně 1 minutu. Pozor na mouku, která z placek na pánev odpadá, ať se nepřipaluje. Je lepší ji vždy ubrouskem očistit.
  4. Ještě horké placky potřete 50 g másla a skládejte je na sebe, aby vpily co nejvíce másla do sebe. Aby byly placky vláčné, doporučuje se je zakrýt otočeným hrncem nebo nerezovou mísou. A je hotovo.
Pomohl vám recept?
27hodnocení4

Co byste o bramborových plackách měli vědět

Brambory patří mezi nejméně kalorické přílohy. Obsahují vlákninu, plnohodnotné bílkoviny a poměrně velké množství vitaminu C. Pro zachování tohoto vitaminu je důležité vařit brambory v co nejmenším množství vody nebo je vařit v páře.

Další videorecepty