1
Do hrnce dejte 1 kg brambor a zalijte je vodou. Uveďte k varu a vařte 20 minut. Pak slijte a nechte vychladnout.
2
Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Na vál k nim přisypte 30 g hladké mouky, osolte 1 lžičkou soli a zpracujte v měkké a nelepivé těsto. Vytvarujte ho do válečku o průměru 5 cm.
3
Krájejte na 2 cm široké plátky a na moukou podsypaném vále rychle vyválejte na placku tenkou 2 mm. Na suché rozpálené pánvi opékejte placky z každé strany přibližně 1 minutu. Pozor na mouku, která z placek na pánev odpadá, ať se nepřipaluje. Je lepší ji vždy ubrouskem očistit.
4
Ještě horké placky potřete 50 g másla a skládejte je na sebe, aby vpily co nejvíce másla do sebe. Aby byly placky vláčné, doporučuje se je zakrýt otočeným hrncem nebo nerezovou mísou. A je hotovo.
1
Do hrnce dejte 1 kg brambor a zalijte je vodou. Uveďte k varu a vařte 20 minut. Pak slijte a nechte vychladnout.
2
Zchladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Na vál k nim přisypte 30 g hladké mouky, osolte 1 lžičkou soli a zpracujte v měkké a nelepivé těsto. Vytvarujte ho do válečku o průměru 5 cm.
3
Krájejte na 2 cm široké plátky a na moukou podsypaném vále rychle vyválejte na placku tenkou 2 mm. Na suché rozpálené pánvi opékejte placky z každé strany přibližně 1 minutu. Pozor na mouku, která z placek na pánev odpadá, ať se nepřipaluje. Je lepší ji vždy ubrouskem očistit.
4
Ještě horké placky potřete 50 g másla a skládejte je na sebe, aby vpily co nejvíce másla do sebe. Aby byly placky vláčné, doporučuje se je zakrýt otočeným hrncem nebo nerezovou mísou. A je hotovo.