TUŇÁKOVÝ STEAK V SEZAMOVÉ KRUSTĚ S TERIYAKI OMÁČKOU A PARMAZÁNOVÝMI ZELENÝMI FAZOLKAMI

Přepadla vás chuť na rybu? Z tohoto šťavnatého tuňákového steaku v sezamové krustě budou vaše chuťové pohárky skákat radostí. Nejenže vás dostane svou jedinečnou chutí, ale v kombinaci se zelenými fazolkami zároveň doplní chybějící vitamíny a minerály.

Čas přípravy: 10 minut
Čas vaření: 50 min.
Náročnost: lehké

Potřebujete

250 g
tuňákového steaku
1 lžíci
černého sezamu
1 lžíci
bílého sezamu
extra panenský olivový olej
1
balení francouzských zelených fazolových lusků
parmazán
1 lžičku
mletého česneku
sůl a pepř

Na Teriyaki omáčku:

½ šálku
sójové omáčky
½ šálku
medu
¼ šálku
rýžového octa
1 lžíci
sezamového oleje
¼ šálku
jemně nasekané šalotky
1
jemně nasekanou červenou chilli papričku
3 stroužky
najemno nakrájeného česneku
1 lžičku
čerstvě nastrouhaného zázvoru
¼ lžičky
pepře
¼ šálku
vody
3 lžíce
kukuřičného škrobu

Jak na to

  1. Zelené fazolové lusky potřete olivovým olejem. Ochuťte je solí, pepřem, parmazánem a mletým česnekem.
  2. Rovnoměrně je poklaďte na lehce vymazaný plech na pečení. Pečte je při teplotě 220 °C přibližně 30 minut. V polovině pečení lusky obraťte.
  3. Všechny ingredience na omáčku, kromě kukuřičného škrobu a vody, rozšlehejte v misce metličkou. Na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut a občas promíchejte, aby se omáčka nepřichytila. V hrnku rozšlehejte vodu s kukuřičným škrobem a směs vlijte do omáčky. Omáčku stále míchejte, dokud ji škrob nezahustí. To trvá přibližně 2 minuty.
  4. Tuňáka umyjte a osušte kuchyňskou utěrkou. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
  5. Smíchejte dva druhy sezamových semínek a syrového tuňáka v nich důkladně obalte. Rozehřejte pánev a až bude rozpálená, tuňáka opékejte přibližně 1–2 minuty z každé strany. Tuňák nesmí být zcela propečený, ve středu by měl zůstat syrový.
tip
Tuňáka podávejte posypaného čerstvou jarní cibulkou.

K tomuto receptu se skvěle hodí

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

PINOT GRIGIO DOC
0,75 l

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

PINOT GRIGIO DOC
0,75 l