SUMEČEK AFRICKÝ S RAJČATOVÝM RIZOTEM

Šťavnaté kousky sumečka afrického s jemně nakyslým rajčatovým rizotem zpestří váš rodinný oběd. Na své si přijdou i ti náročnější.

Čas přípravy: 10 minut
Čas vaření: 60 min.
Náročnost: střední

Potřebujete

2
filety sumečka afrického
1,5 l
zeleninového vývaru
1
šalotku
2–3 stvoly
řapíkatého celeru
1
fenykl
200 g
rýže Arborio
250 g
cherry rajčat
200 g
krájených loupaných rajčat z konzervy
100 ml
suchého bílého vína
3 lžíce
másla
šťávu z citronu
2
bobkové listy
čerstvý tymián
hrst rukoly
extra panenský olivový olej
sůl a pepř

Jak na to

  1. Šalotku spolu s řapíkatým celerem nakrájejte nadrobno a poduste na olivovém oleji. Přidejte sůl, pepř a bobkové listy.
  2. Po chvíli přisypte fenykl nakrájený na menší kousky a cherry rajčata nakrájená na čtvrtky.
  3. Když zelenina trochu změkne, přidejte rýži Arborio a nasekaný čerstvý tymián. Podlijte vínem a počkejte, až se z něj odpaří alkohol. Pak přilijte rajčata z konzervy a pořádně promíchejte.
  4. Teplý vývar přidávejte k rizotu postupně po naběračkách, aby byla rýže vždy jen trochu zalita a vzniklo krémové rizoto. Přibližně po 20 minutách (když je rýže uvařená) přimíchejte 2 lžíce másla a šťávu z ½ citronu. Stáhněte z ohně, přikryjte pokličkou a nechte několik minut odpočívat.
  5. Mezitím rozdělte každý filet sumečka na menší kousky a ty ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Opékejte je na rozpálené pánvi s olivovým olejem, z každé strany dozlatova. Na závěr k němu přidejte 1 lžíci másla a šťávu z ½ citronu.
tip
Servírujte s lístky rukoly pokapané olivovým olejem a posypte nastrouhaným parmazánem.

K tomuto receptu se skvěle hodí

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

PINOT GRIGIO DOC
0,75 l

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

PINOT GRIGIO DOC
0,75 l