SMAŽENÁ RÝŽE S KREVETAMI

Smažená rýže patří mezi populární pochoutky asijské kuchyně. Zkuste ji u vás doma. Za pár minut vykouzlíte tuto specialitu plnou bohaté chuti.

Čas přípravy: 15 minut
Čas vaření: 20 min.
Náročnost: lehké

Potřebujete

250 g
loupaných krevet
200 g
jasmínové rýže
½
lžičky pepře
½
lžičky sušeného česneku
½
lžičky sušené cibule
½
lžíce chilli
¼
lžičky soli
6
vajec
2
mrkve
2
lžíce rostlinného oleje
80 g
mraženého hrášku
170 g
sterilované kukuřice

Na omáčku:

4
lžíce sójové omáčky
1
lžíci ústřičné omáčky
1
lžíci sušeného zázvoru
½
lžíce sezamového oleje
2
stroužky česneku

Jak na to

  1. Jasmínovou rýži uvařte dle návodu. Poté ji přendejte do mísy nebo na větší talíř a nechte ji vychladnout.
  2. Promíchejte všechno koření a poté dvěma lžícemi posypte krevety.
  3. Vejce prošlehejte s jednou lžící koření a také dejte stranou. 
  4. Mrkev nastrouhejte nahrubo. 
  5. Připravte si omáčku z prolisovaného česneku, sójové a ústřičné omáčky, sezamového oleje a sušeného zázvoru.
  6. V hluboké pánvi rozpalte olej a orestujte na něm krevety zhruba 1–2 minuty z každé strany. Vyjměte je a ve výpeku připravte vejce podobně jako „míchaná“. Poté je přisypte ke krevetám.
  7. V pánvi na oleji osmažte zeleninu, kterou posypejte jednou lžící koření, a zhruba po 5 minutách opékání přidejte rýži.
  8. Celou směs nyní dokořeňte a zalijte připravenou omáčkou. Na závěr vmíchejte vejce a krevety a podávejte.
tip
Rýži s krevetami můžete podávat s kouskem limetky a dozdobit nasekanými čerstvými bylinkami, jako jsou koriandr nebo petržel.

K tomuto receptu se skvěle hodí

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

MORAV. COLL. RULAN. ŠEDÉ
0,75 l

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

MORAV. COLL. RULAN. ŠEDÉ
0,75 l