GRILOVANÝ TUŇÁKOVÝ STEAK S CITRONOVOU MÁSLOVOU OMÁČKOU A GRATINOVANÝMI BRAMBORAMI

Díky své mimořádné chuti a užitečným vlastnostem se tuňák stal populárním po celém světě. Vyzkoušejte si proto spolu s námi tento rychlý tip na chutný a zdravý oběd ve formě grilovaného tuňákového steaku a gratinovaných brambor.

Čas přípravy: 20 minut
Čas vaření: 50 min.
Náročnost: lehké

Potřebujete

250 g
tuňákového steaku
500 g
brambor
0,75 dcl
mléka
0,75 dcl
dcl sladké smetany
muškátový oříšek
sušený rozmarýn
50 g
strouhaného sýra
1 stroužek
česneku
50 g
másla
1
citron
čerstvou petrželku
sůl a pepř

Jak na to

  1. Syrové brambory očistěte a nakrájejte na tenké plátky široké přibližně 2 mm. Rozložte je do zapékací mísy. Smíchejte mléko se smetanou, přidejte sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, sušený rozmarýn a pepř. Důkladně promíchejte. Tekutou směs vylijte po celé ploše na brambory a posypte je nastrouhaným sýrem.
  2. Zapékací mísu vložte doprostřed trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte asi 50 minut dozlatova.
  3. Gril nebo grilovací pánev předehřejte na velmi vysokou teplotu. Tuňákový steak z obou stran pokapejte olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem.
  4. Steak grilujte z obou stran po dobu 2 minut, v závislosti na vaší preferenci propečení. Steak vyjměte a nechte jej před servírováním ještě pár minut odpočívat stranou.
  5. V misce smíchejte rozpuštěné máslo, najemno nakrájenou petrželku, šťávu a kůru z omytého citronu a nakrájený česnek. Dochuťte solí a pepřem. Na závěr tuňákový steak přelijte citronovým máslem.
tip
Nebojte se tuňáka grilovat pouze pár minut. Tu správnou a dokonalou chuť má, jen když je uvnitř lehce syrový.

K tomuto receptu se skvěle hodí

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

PINOT GRIGIO DOC
0,75 l

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

PINOT GRIGIO DOC
0,75 l