FISH & CHIPS Z TMAVÉ TRESKY S HRÁŠKOVÝM PYRÉ

Podívejte se, jak si z pohodlí domova a jen za pár minut připravit britskou specialitu v podobě šťavnaté smažené tresky a křupavých hranolků s hráškovým pyré.

Čas přípravy: 20 minut
Čas vaření: 20 min.
Náročnost: střední

Potřebujete

250 g
tresky tmavé
500 g
brambor
slunečnicový olej na smažení
čerstvý koriandr
300 g
zeleného hrášku hluboce mraženého
hladkou mouku
strouhanku
vejce
polotučné mléko
citron na pokapání
sůl a pepř

Jak na to

  1. Ve středním kastrolu přiveďte k varu přibližně 200 ml osolené vody. Přidejte mražený hrášek a vařte 5 minut, dokud hrášek není měkký. Poté ho rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte sůl, pepř a máslo. Pyré by mělo zůstat husté s malými kousky hrášku.
  2. Mezitím si omyjte a osušte tmavou tresku. Pokapejte ji citronem a opepřete. Obalte v prosáté mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a na závěr ve strouhance.
  3. Ryby smažte v rozpáleném oleji dozlatova a až na závěr je osolte.
  4. Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky a důkladně je operte ve studené vodě. Nechte je louhovat asi 30 minut. Poté, co se se vyplaví škrob, hranolky přeceďte a důkladně osušte.
  5. Rozpalte dostatečné množství oleje (aby hranolky plavaly) asi na 160 °C. Vhoďte várku hranolků a nechte je 1–2 minuty smažit. Neměly by zhnědnout, pouze se zatáhnout. Potom je vyjměte, nechte okapat a zcela vychladnout na papírových utěrkách.  
  6. Opět rozpalte olej, tentokrát na maximum přibližně 190 °C, a hranolky smažte 5–6 minut dozlatova. Hotové je nechte okapat, osolte a ihned servírujte.
tip
Rybu i hranolky můžete na závěr pokapat jablečným octem, který dodá celé kombinaci patřičný říz.

K tomuto receptu se skvěle hodí

MORAV. COLL. RULAN. ŠEDÉ
0,75 l

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l

MORAV. COLL. RULAN. ŠEDÉ
0,75 l

MORAV. COLL. SAUVIGNON
0,75 l