Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Zapletený mazancový věnec

Zapletený mazancový věnec

Ingredience

115 ml bio mléka Česká chuť
80 g cukru krupice
25 g droždí
250 g hladké mouky Česká chuť
155 g polohrubé mouky Česká chuť
1 vanilkový cukr
sůl
2 vejce Česká chuť
1 bio citron
85 g másla Česká chuť
30 g plátků mandlí
15 g cukru moučky

Postup přípravy

1. Do 50 ml vlažného mléka s 1 lžící cukru rozdrobte 25 g droždí. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplejším místě 15 minut vzejít.

2. V míse kuchyňského robotu promíchejte 250 g prosáté hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 70 g cukru krupice a špetku soli. Vklepněte 1 vejce, přilijte 65 ml mléka a nastrouhejte kůru z omytého citronu. Nakonec vlijte rozpuštěných 80 g másla a vykynutý kvásek.

3. Těsto nechte hníst hnětacím hákem alespoň 10 minut. Nemáte-li robot, vypracujte těsto ručně. V těstě by se měly tvořit bubliny a nemělo by se lepit na stěny mísy. Hnětete-li těsto v robotu, stejně jej pak ještě přendejte na vál a chvíli hněťte ručně, aby se do něj dostal vzduch.

4. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.

5. Vykynuté těsto přesuňte na pracovní desku a rozdělte je na 4 stejnoměrné díly. Ty dlaněmi vyválejte na stejně dlouhé válečky o průměru cca 3 cm. Položte je na desku svisle vedle sebe, nahoře spojte stlačením pramenů k sobě a zapleťte 4proudý cop. Na konci prameny také stlačte k sobě, aby se nerozplétaly.

6. Na plech vyložený pečicím papírem vložte malou keramickou misku o průměru cca 7 cm dnem vzhůru, kterou zvenku nejprve pomažte máslem a posypte polohrubou moukou, jako když připravujete formu na pečení.

7. Cop přendejte na plech, obložte jím misku kolem dokola, konce pevně přitlačte k sobě. Vytvoříte tak věnec, který sedí na misce. Spojené konce můžete ještě zpevnit špejlemi, aby se během pečení nerozpojily. Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout.

8. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170 °C.

9. Nakonec věnec potřete rozšlehaným vejcem, zasypte 30 g plátků mandlí a pečte 35–40 minut. Před vyložením proveďte test špejlí, jestli je věnec uvnitř propečený.

10. Po vychladnutí podávejte poprášený moučkovým cukrem. Do středu mazance posaďte kraslice a velikonoční dekorace je hotová.

Pomohl vám recept?
13hodnocení4

Další videorecepty