
Zapečené vepřové po švýcarsku
Ingredience
500 g | vepřové kýty |
sůl | |
pepř | |
20 ml | slunečnicového oleje |
1 | cibule |
4 | vejce |
350 ml | smetany ke šlehání (31 %) |
150 g | goudy |
600 g | brambor typu C |
mletý muškátový oříšek | |
1 | mrkev |
1 | jablko |
1 | lžíce medu |
1 | lžička dijonské hořčice |
3 | lžíce olivového oleje |
1 | lžička jablečného octa |
80 g | polníčku |
80 g | rukoly |
Postup přípravy
1. Nakrájejte na kostky 500 g vepřové kýty, osolte, opepřete a orestujte zprudka na rozehřátých 20 ml oleje v pánvi vhodné i pro pečení v troubě. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a pokračujte v restování. Podlijte 200 ml vody, přiklopte pokličkou, vložte do trouby a pečte 30 minut v troubě na 180 °C. Mezitím v misce rozšlehejte 4 vejce s 250 ml smetany a promíchejte se 150 g nahrubo nastrouhané goudy. Vyjměte maso z trouby, zalijte sýrovou směsí a bez pokličky 20 minut zapékejte. Nakonec zapněte v troubě gril na 5 minut na 225 °C.
2. Oloupejte 600 g brambor, nakrájejte je na kousky a vařte v osolené vodě doměkka. Vodu slijte a brambory dohladka vyšlehejte se 100 ml ohřáté smetany. Osolte, opepřete a dochuťte špetkou muškátového oříšku.
3. Mrkev a jablko oloupejte a nakrájejte na plátky silné 0,5 cm. Vykrájejte z nich vykrajovátkem nebo ostrým nožem hvězdičky. Na zálivku prošlehejte lžíci medu, lžičku hořčice, 3 lžíce olivového oleje, lžičku jablečného octa, sůl a pepř podle chuti. Zálivku smíchejte v míse s 80 g polníčku, 80 g rukoly, mrkví a jablkem.
4. Švýcarské kostky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Tohle jídlo milují jak malí, tak dospělí.