
Vejce se špenátem a houbami
Postup přípravy
1) Troubu předehřejte na 180 °C.
2) Máslem vymažte zapékací misku o objemu asi 300 ml.
3) K varu ve větším hrnci přiveďte asi 185 ml studené vody. Přidejte špenát, snižte plamen a vařte asi minutu.
4) Sceďte a špenát vyždímejte, co nejvíc to půjde. Pak jej nahrubo nasekejte, dejte na dno zapékací misky a osolte ho a opepřete.
5) Olej rozpalte v širší pánvi. Přidejte houby a opékejte je 4 až 5 minut doměkka.
6) Přidejte máslo a čerstvý tymián, zahřejte, a pak navrstvěte na špenát.
7) Pánev dejte znovu na oheň, přidejte špalíky slaniny a nechte je pár minut vypéct, pak je dejte na houby.
8) Vše přelijte smetanou. Znovu osolte a opepřete, navrch nasypejte sýr a vyklepněte vejce. Ozdobte dalším tymiánem a dejte doprostřed pekáče.
9) Nalijte do něj studenou vodu, aby sahala do půlky zapékací mísy.
10) Pečte 25 až 30 minut. Podávejte s opečeným chlebem a cherry rajčaty.