Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Ingredience
4 | vejce |
2 | lžíce bílého vinného octa |
2 | žemle, rozkrojené a opečené |
200 g | parmské šunky |
Na omáčku: | |
---|---|
150 ml | bílého vinného octa |
5 | kuliček celého pepře |
1 | bobkový list |
3 | žloutky z čerstvých vajec |
150 g | másla, rozpuštěného |
sůl, čerstvě mletý pepř a citronová šťáva na dochucení |
Postup přípravy
1. Do kastrůlku dám 150 ml bílého octa s pepřem a bobkovým listem a vařím tak dlouho, dokud nezůstane tekutiny jen polovina. Přecedím a nechám vychladnout. Žloutky vyšlehám ve vodní lázni: dám je do mísy, tu položím na hrnec o menším průměru než má mísa, takže dno mísy není ponořené do vody, a metlou je prošlehám se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehám, dokud nevznikne hustá, nadýchaná pěna.
2. Do pěny postupně, po lžících zašlehávám rozpuštěné máslo, až je směs hustá skoro jako majonéza. Nakonec omáčku dochutím solí, pepřem a citronovou šťávou.
3. Ve větším hrnci přivedu k varu dostatek vody se 2 lžícemi vinného octa. Snížím plamen, aby voda jen lehce probublávala. Jedno vejce si rozklepnu do hrnku. Lžící roztočím ve vodě vír a nechám do něj sklouznout vejce. Vařím 2–3 minuty, pak vejce opatrně vyndám děrovanou naběračkou. Stejně postupuju i se zbylými vejci.
4. Na každou opečenou polovinu žemle položím vejce, ozdobím ho plátkem parmské šunky a přeliju holandskou omáčkou.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY