Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyVejce benedikt
Albert logoAlbert logo
Vejce benedikt

Vejce benedikt

Oblíbená pochoutka na snídani nebo brunch, kterou najdete na jídelním lístku mnoha kaváren a bister. Staňte se šéfkuchařem a díky názornému videoreceptu ji připravte jednoduše krok za krokem.
Snadné
16-30 minut
4/5
Brunch
Snídaně

Ingredience1 porce

1 porcí
  • Máslo 150 g
  • Vinný ocet 180 ml
  • Voda 100 ml
  • Pepř 1 plž
  • Vejce 7 ks
  • Sůl
  • Toustís 2 ks
  • Citron 1/2 ks
  • Rukola 20 g
  • Šunka dušená 4 plát.
  • Pažitka čerstvá 1 hrs.
  • Máslo 150 g
  • Vinný ocet 180 ml
  • Voda 100 ml
  • Pepř 1 plž
  • Vejce 7 ks
  • Sůl
  • Toustís 2 ks
  • Citron 1/2 ks
  • Rukola 20 g
  • Šunka dušená 4 plát.
  • Pažitka čerstvá 1 hrs.

Příprava

1
Do kastrůlku dejte 150 ml bílého vinného octa s 5 kuličkami pepře a bobkovým listem. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nezbude jen polovina tekutiny. Sceďte a nechte vychladnout. Dejte si rozpustit 150 g másla a nechte vychladnout.     
2
Do menšího hrnce dejte 200 ml vody a na okraj hrnce postavte nerezovou nebo skleněnou mísu. Do takto připravené vodní lázně vložte 3 žloutky z vajec a 2 lžíce svařeného octa. Šlehejte nad párou metličkou, dokud nevznikne hustá nadýchaná pěna. Do pěny začněte pomalu po lžících zašlehávat rozpuštěné máslo. Pokračujte, dokud nebude konzistence omáčky hustá jako majonéza. Omáčku dochuťte solí, mletým pepřem a lžící citronové šťávy.     
3
Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 l vody a vlijte 30 ml vinného octa. Snižte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Připravte si 4 vejce a po jednom je rozklepněte do hrnečku. Lžící roztočte ve vodě vír a nechte do něj sklouznout vejce. Vařte 2–3 minuty a pak vejce opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Pokračujte stejným způsobem u dalších vajec.     
4
Rozkrojte 2 žemle podélně a opečte je nasucho na pánvi. Vejce Benedikt servírujte na 4 talířky. Na každý talíř položte jednu polovinu žemle, na její opečenou stranu položte vejce. Ozdobte 200 g parmské šunky a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Snídaně je hotová!
1
Do kastrůlku dejte 150 ml bílého vinného octa s 5 kuličkami pepře a bobkovým listem. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nezbude jen polovina tekutiny. Sceďte a nechte vychladnout. Dejte si rozpustit 150 g másla a nechte vychladnout.     
2
Do menšího hrnce dejte 200 ml vody a na okraj hrnce postavte nerezovou nebo skleněnou mísu. Do takto připravené vodní lázně vložte 3 žloutky z vajec a 2 lžíce svařeného octa. Šlehejte nad párou metličkou, dokud nevznikne hustá nadýchaná pěna. Do pěny začněte pomalu po lžících zašlehávat rozpuštěné máslo. Pokračujte, dokud nebude konzistence omáčky hustá jako majonéza. Omáčku dochuťte solí, mletým pepřem a lžící citronové šťávy.     
3
Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 l vody a vlijte 30 ml vinného octa. Snižte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Připravte si 4 vejce a po jednom je rozklepněte do hrnečku. Lžící roztočte ve vodě vír a nechte do něj sklouznout vejce. Vařte 2–3 minuty a pak vejce opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Pokračujte stejným způsobem u dalších vajec.     
4
Rozkrojte 2 žemle podélně a opečte je nasucho na pánvi. Vejce Benedikt servírujte na 4 talířky. Na každý talíř položte jednu polovinu žemle, na její opečenou stranu položte vejce. Ozdobte 200 g parmské šunky a přelijte připravenou holandskou omáčkou. Snídaně je hotová!

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 06.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě dnes

Od 13.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě 8 dní

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 13 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě dnes

Od 06.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě dnes

Od 13.03.2024 do 19.03.2024

Platný ještě 8 dní

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 13 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.