
Veganský banánový koláč s karamelem

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Veganské
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Ovesné vločky 140 g
- Cukr třtinový 130 g
- Mandle mleté 100 g
- Olej kokosový 100 g
- Cukr moučkový 3 člž
- Kokosové mléko 2 ks
- Mandle nasekané 1 hrs.
- Banán 4 ks
- Ovesné vločky 140 g
- Cukr třtinový 130 g
- Mandle mleté 100 g
- Olej kokosový 100 g
- Cukr moučkový 3 člž
- Kokosové mléko 2 ks
- Mandle nasekané 1 hrs.
- Banán 4 ks
Příprava
- 1Začněte přípravou korpusu. Vločky namelte (ideálně ve food procesoru) na jemnou moučku, smíchejte s mletými mandlemi, třtinovým cukrem a kokosovým olejem. Rukama vypracujte tvárnou drobenku. Podle toho, jak budou vločky olej absorbovat, ho můžete přidat o něco více. Hmotu po kouskách vmačkejte na dno a stěny kruhové formy o průměru asi 24 cm, aby vznikl korpus. Dejte ho na 30 minut vychladit do lednice, poté pečte 25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C a pak nechte vychladnout.
- 2Na karamelovou omáčku budete potřebovat pevnou část z jedné plechovky vychlazeného kokosového mléka (zbylou kokosovou vodu si schovejte třeba do smoothie). Tuk z kokosového mléka rozpusťte v kastrůlku a nechte asi 5 minut probublávat na velmi mírném ohni, aby se odpařila zbývající tekutina. Přidejte cukr, oheň stáhněte na minimum a nepřestávejte míchat. Bude-li mít tendenci „vypěnit z hrnce“, jednoduše omáčku stáhněte z plotny. Po 5 minutách začne karamelová omáčka houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout.
- 3Šlehačku opět připravíte z tuhé části vychlazeného kokosového mléka. Dejte ji do mísy robotu a šlehejte na vyšší rychlost. Jakmile se tuk změní na krémovou tekutinu, přidejte cukr a šlehejte dál – po pár minutách získáte nadýchaný krém.
- 4Na vychladlý korpus rozetřete část karamelové omáčky, pokračujte bohatou vrstvou pokrájených banánů, pak přijde na řadu opět karamel, nakonec šlehačka, posekané mandle a pár kousků banánu.
- 1Začněte přípravou korpusu. Vločky namelte (ideálně ve food procesoru) na jemnou moučku, smíchejte s mletými mandlemi, třtinovým cukrem a kokosovým olejem. Rukama vypracujte tvárnou drobenku. Podle toho, jak budou vločky olej absorbovat, ho můžete přidat o něco více. Hmotu po kouskách vmačkejte na dno a stěny kruhové formy o průměru asi 24 cm, aby vznikl korpus. Dejte ho na 30 minut vychladit do lednice, poté pečte 25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C a pak nechte vychladnout.
- 2Na karamelovou omáčku budete potřebovat pevnou část z jedné plechovky vychlazeného kokosového mléka (zbylou kokosovou vodu si schovejte třeba do smoothie). Tuk z kokosového mléka rozpusťte v kastrůlku a nechte asi 5 minut probublávat na velmi mírném ohni, aby se odpařila zbývající tekutina. Přidejte cukr, oheň stáhněte na minimum a nepřestávejte míchat. Bude-li mít tendenci „vypěnit z hrnce“, jednoduše omáčku stáhněte z plotny. Po 5 minutách začne karamelová omáčka houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout.
- 3Šlehačku opět připravíte z tuhé části vychlazeného kokosového mléka. Dejte ji do mísy robotu a šlehejte na vyšší rychlost. Jakmile se tuk změní na krémovou tekutinu, přidejte cukr a šlehejte dál – po pár minutách získáte nadýchaný krém.
- 4Na vychladlý korpus rozetřete část karamelové omáčky, pokračujte bohatou vrstvou pokrájených banánů, pak přijde na řadu opět karamel, nakonec šlehačka, posekané mandle a pár kousků banánu.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.