
Tradiční zelňáky z kysaného zelí a škvarků
Milovníci bramboráků, vylepšete svoje kulinářské umění pořádnou porcí zelí, které jim dodá nakyslou a aromatickou chuť. Mňam!

Velmi snadné
16-30 minut
3/5
Česká
Vegetariánské
Předkrm
Ingredience
Složení 4 porce
- Mouka hladká 500 g
- Vejce 1 ks
- Sádlo husí 150 g
- Škvarky 1 plž
- Zelí kysané 450 g
- Sůl
- Pepř
- Majoránka sušená 1 člž
- Olej slunečnicový
- Mouka hladká 500 g
- Vejce 1 ks
- Sádlo husí 150 g
- Škvarky 1 plž
- Zelí kysané 450 g
- Sůl
- Pepř
- Majoránka sušená 1 člž
- Olej slunečnicový
Příprava
- 1Vložte do cedníku 450 g kysaného zelí, pořádně jej vymačkejte a překrájejte na malé kousky. Do mísy vsypte 500 g hladké mouky a přidejte pokrájené zelí.
- 2Nechte povolit 150 g sádla a přidejte ho také do mísy společně s 1 vejcem a lžící namletých škvarků. Osolte, opepřete, přidejte 1 lžičku sušené majoránky a důkladně vše promíchejte v kompaktní těsto.
- 3Pracovní plochu si lehce podsypte moukou a těsto vyválejte na 5 mm vysoký plát. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujte kolečka.
- 4V pánvi rozehřejte olej a vzniklé placičky v něm opékejte tak, aby vznikla zlatavá kůrčička. Zelňáky jsou skvělým pohoštěním pro návštěvy nebo jako chuťovka k televizi. Ať vám chutnají.
- 1Vložte do cedníku 450 g kysaného zelí, pořádně jej vymačkejte a překrájejte na malé kousky. Do mísy vsypte 500 g hladké mouky a přidejte pokrájené zelí.
- 2Nechte povolit 150 g sádla a přidejte ho také do mísy společně s 1 vejcem a lžící namletých škvarků. Osolte, opepřete, přidejte 1 lžičku sušené majoránky a důkladně vše promíchejte v kompaktní těsto.
- 3Pracovní plochu si lehce podsypte moukou a těsto vyválejte na 5 mm vysoký plát. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujte kolečka.
- 4V pánvi rozehřejte olej a vzniklé placičky v něm opékejte tak, aby vznikla zlatavá kůrčička. Zelňáky jsou skvělým pohoštěním pro návštěvy nebo jako chuťovka k televizi. Ať vám chutnají.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o sádle měli vědět Sádlo řadíme mezi živočišné tuky. Obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin. Ty bychom měli v jídelníčku omezovat. Především ti, kteří mají vysokou hladinu cholesterolu v krvi.Jak udělat tradiční zelňáky zdravější Hladkou mouku můžete nahradit moukou celozrnnou. Upečené placky nechte důkladně okapat na papírové utěrce. Nezapomeňte jídlo doplnit salátem z čerstvé zeleniny.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.