
Tradiční svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Svíčková, základ české kuchyně. Překvapte manžela, když ji připravíte lépe než tchyně. Naučíme vás ji krok za krokem včetně domácího houskového knedlíku.
Co budete potřebovat na svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem
1 kg | pravé hovězí svíčkové nebo hovězí zadní kýty |
60 g | slaniny v celku |
sůl | |
mletý pepř | |
2 | větší mrkve |
150 g | celeru |
2 | petržele |
lžíce citronové šťávy | |
10 | kuliček celého pepře |
4 | kuličky nového koření |
2 | bobkové listy |
200 g | másla |
150–200 ml | zeleninového vývaru |
1 | lžíce brusinek |
200 ml | smetany ke šlehání |
1 | zakysaná smetana |
hladká mouka | |
Na houskové knedlíky: | |
---|---|
5 | včerejších rohlíků |
20 g | másla |
400 g | hrubé mouky |
1 | vejce |
sůl | |
250 ml | sodovky |
Jak udělat svíčkovou s domácím knedlíkem zdravější
Smetanu ke šlehání nahraďte zakysanou smetanou. Svíčková bude pikantnější a o kousek zdravější. Část mouky v knedlících můžete nahradit pšeničnými otrubami, které jsou významným zdrojem nerozpustné vlákniny. Rohlíky v knedlících můžete nahradit celozrnným pečivem. Slaninu na prošpikování vybírejte co nejvíce libovou. Máslo nahraďte kvalitním rostlinným olejem.
Recept jak na svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem
- Očistěte 1 kg svíčkové nebo zadního hovězího, osušte a prošpikujte 60 g slaniny nakrájené na špalíky. Poté maso důkladně osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu očistěte, nastrouhejte nahrubo na struhadle a promíchejte s 1 lžící citronové šťávy. Maso vložte do velkého hrnce se silným dnem, zasypte zeleninou, přisypte 10 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Vložte do lednice do dalšího dne odležet.
- Druhý den podlijte maso 200 ml vývaru, vložte ho do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte asi 4–5 hodin do změknutí, dle tvaru a velikosti masa. Maso vyjměte ze zeleniny a nechte na prkénku odpočinout. Z hrnce vyndejte veškeré kusy pevného koření, vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Vzniklou omáčku opět prohřejte na mírném plameni. V misce rozšlehejte 200 ml zakysané smetany a vlijte ji do omáčky. Vše pomalu provařte 15 minut. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
- Na houskový knedlík nakrájejte 5 starších rohlíků na kostičky, opečte je na 20 g másla a nechte vychladnout. Do mísy nasypte 400 g hrubé mouky, přidejte 1 rozšlehané vejce a 250 ml sodovky s rozpuštěnou 1 lžičkou soli. Vařečkou zpracujte v hladké a lesklé těsto, které se nepřichytává na strany mísy.
- Vzniklé těsto rozdělte na 2 díly a z nich na lehce pomoučeném válu vytvarujte 2 podlouhlé šišky. Vložte je do osolené vroucí vody a na nízkém plameni vařte 25 minut. Uvařené knedlíky vyjměte z vody a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakrájejte na plátky, naservírujte na talíř, přelijte smetanovou omáčkou a přidejte 1–2 plátky hovězího masa. Už se vám sbíhají sliny? Dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
65hodnocení4
Co byste o svíčkové s domácím knedlíkem měli vědět
U kořenové zeleniny zpracováváme především kořen. Tato zelenina nám dodává celou řadu vitaminů, minerálů a vlákniny. Vláknina může mít pozitivní vliv na naše trávicí ústrojí. U kořenové zeleniny můžete také zpracovávat nať. A to buď ve formě pesta, nebo vývarů.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod