×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Recept Svíčková s houskovým knedlíkem

Další recepty a články

Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Svíčková s houskovým knedlíkem

Co budete potřebovat

1 kg pravé hovězí svíčkové nebo hovězí zadní kýty
60 g slaniny v celku
sůl
mletý pepř
2 větší mrkve
150 g celeru
2 petržele
lžíce citronové šťávy
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
200 g másla
150–200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce brusinek
200 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
hladká mouka
Na houskové knedlíky:
5 včerejších rohlíků
20 g másla
400 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
250 ml sodovky

Jak na to?

1. Maso důkladně očistěte, osušte a prošpikujte špalíky slaniny. Pak ho ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu oloupejte, nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Maso dejte do velkého hrnce s těžkým dnem, zasypte zeleninou, přidejte pepř, nové koření a bobkový list, přelijte lehce zchladlým rozpuštěným máslem a nechte v lednici přes noc odležet.
2. Druhý den maso podlijte vývarem, dejte do trouby a při 170 °C pečte asi 4–5 hodin do změknutí.
3. Měkké maso vyndejte z omáčky a nechte odpočinout. Z hrnce vylovte kuličky pepře, nového koření i bobkové listy, naopak do ní vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Pak pomalu zahřejte. V části smetany rozmíchejte mouku a pomocí metly zašlehejte do omáčky. Zbytek smetany vidličkou rozmíchejte
se zakysanou smetanou a rovněž přidejte do omáčky. Zhruba 15 minut provářejte, aby byla pěkně hustá. Omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
4. Maso nakrájejte na plátky, vraťte do omáčky a zahřejte. Svíčkovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.
5. Na knedlíky nejprve nakrájejte den staré rohlíky na kostičky, opečte je na másle a nechte zchladnout.
6. Do mísy nasypte mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuš­těnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, abyste získali hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečené kostičky rohlíků a stejnoměrně je vmíchejte do těsta.
7. Vzniklé těsto rozdělte na dva díly a z nich na lehce pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut. Uvařené knedlíky vylovte z vody, propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nakrájejte na plátky.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Svíčková s houskovým knedlíkem

Hlavní chod Náročné Česká Vaření Magazín 10/2013
Průměrné hodnocení 4 (30)

Co budete potřebovat

1 kg pravé hovězí svíčkové nebo hovězí zadní kýty
60 g slaniny v celku
sůl
mletý pepř
2 větší mrkve
150 g celeru
2 petržele
lžíce citronové šťávy
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
200 g másla
150–200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce brusinek
200 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
hladká mouka
Na houskové knedlíky:
5 včerejších rohlíků
20 g másla
400 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
250 ml sodovky

Jak na to?

1. Maso důkladně očistěte, osušte a prošpikujte špalíky slaniny. Pak ho ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu oloupejte, nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Maso dejte do velkého hrnce s těžkým dnem, zasypte zeleninou, přidejte pepř, nové koření a bobkový list, přelijte lehce zchladlým rozpuštěným máslem a nechte v lednici přes noc odležet.
2. Druhý den maso podlijte vývarem, dejte do trouby a při 170 °C pečte asi 4–5 hodin do změknutí.
3. Měkké maso vyndejte z omáčky a nechte odpočinout. Z hrnce vylovte kuličky pepře, nového koření i bobkové listy, naopak do ní vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Pak pomalu zahřejte. V části smetany rozmíchejte mouku a pomocí metly zašlehejte do omáčky. Zbytek smetany vidličkou rozmíchejte
se zakysanou smetanou a rovněž přidejte do omáčky. Zhruba 15 minut provářejte, aby byla pěkně hustá. Omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
4. Maso nakrájejte na plátky, vraťte do omáčky a zahřejte. Svíčkovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.
5. Na knedlíky nejprve nakrájejte den staré rohlíky na kostičky, opečte je na másle a nechte zchladnout.
6. Do mísy nasypte mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuš­těnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, abyste získali hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečené kostičky rohlíků a stejnoměrně je vmíchejte do těsta.
7. Vzniklé těsto rozdělte na dva díly a z nich na lehce pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut. Uvařené knedlíky vylovte z vody, propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nakrájejte na plátky.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Tábornické sladké brambory na...
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Táborácké fazole
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Kotlíkové lečo
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Inspirujte se podobnými recepty