×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Svíčková s houskovým knedlíkem

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk...
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s...
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičn...
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky

Svíčková s houskovým knedlíkem

Co budete potřebovat

1 kg pravé hovězí svíčkové nebo hovězí zadní kýty
60 g slaniny v celku
sůl
mletý pepř
2 větší mrkve
150 g celeru
2 petržele
lžíce citronové šťávy
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
200 g másla
150–200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce brusinek
200 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
hladká mouka
Na houskové knedlíky:
5 včerejších rohlíků
20 g másla
400 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
250 ml sodovky

Jak na to?

1. Maso důkladně očistěte, osušte a prošpikujte špalíky slaniny. Pak ho ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu oloupejte, nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Maso dejte do velkého hrnce s těžkým dnem, zasypte zeleninou, přidejte pepř, nové koření a bobkový list, přelijte lehce zchladlým rozpuštěným máslem a nechte v lednici přes noc odležet.
2. Druhý den maso podlijte vývarem, dejte do trouby a při 170 °C pečte asi 4–5 hodin do změknutí.
3. Měkké maso vyndejte z omáčky a nechte odpočinout. Z hrnce vylovte kuličky pepře, nového koření i bobkové listy, naopak do ní vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Pak pomalu zahřejte. V části smetany rozmíchejte mouku a pomocí metly zašlehejte do omáčky. Zbytek smetany vidličkou rozmíchejte
se zakysanou smetanou a rovněž přidejte do omáčky. Zhruba 15 minut provářejte, aby byla pěkně hustá. Omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
4. Maso nakrájejte na plátky, vraťte do omáčky a zahřejte. Svíčkovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.
5. Na knedlíky nejprve nakrájejte den staré rohlíky na kostičky, opečte je na másle a nechte zchladnout.
6. Do mísy nasypte mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuš­těnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, abyste získali hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečené kostičky rohlíků a stejnoměrně je vmíchejte do těsta.
7. Vzniklé těsto rozdělte na dva díly a z nich na lehce pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut. Uvařené knedlíky vylovte z vody, propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nakrájejte na plátky.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Svíčková s houskovým knedlíkem

Hlavní chod Náročné Česká Vaření Magazín 10/2013
Průměrné hodnocení 4 (33)

Co budete potřebovat

1 kg pravé hovězí svíčkové nebo hovězí zadní kýty
60 g slaniny v celku
sůl
mletý pepř
2 větší mrkve
150 g celeru
2 petržele
lžíce citronové šťávy
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
200 g másla
150–200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce brusinek
200 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
hladká mouka
Na houskové knedlíky:
5 včerejších rohlíků
20 g másla
400 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
250 ml sodovky

Jak na to?

1. Maso důkladně očistěte, osušte a prošpikujte špalíky slaniny. Pak ho ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu oloupejte, nastrouhejte na hrubé straně struhadla a promíchejte s citronovou šťávou. Maso dejte do velkého hrnce s těžkým dnem, zasypte zeleninou, přidejte pepř, nové koření a bobkový list, přelijte lehce zchladlým rozpuštěným máslem a nechte v lednici přes noc odležet.
2. Druhý den maso podlijte vývarem, dejte do trouby a při 170 °C pečte asi 4–5 hodin do změknutí.
3. Měkké maso vyndejte z omáčky a nechte odpočinout. Z hrnce vylovte kuličky pepře, nového koření i bobkové listy, naopak do ní vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Pak pomalu zahřejte. V části smetany rozmíchejte mouku a pomocí metly zašlehejte do omáčky. Zbytek smetany vidličkou rozmíchejte
se zakysanou smetanou a rovněž přidejte do omáčky. Zhruba 15 minut provářejte, aby byla pěkně hustá. Omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
4. Maso nakrájejte na plátky, vraťte do omáčky a zahřejte. Svíčkovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.
5. Na knedlíky nejprve nakrájejte den staré rohlíky na kostičky, opečte je na másle a nechte zchladnout.
6. Do mísy nasypte mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuš­těnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, abyste získali hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečené kostičky rohlíků a stejnoměrně je vmíchejte do těsta.
7. Vzniklé těsto rozdělte na dva díly a z nich na lehce pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut. Uvařené knedlíky vylovte z vody, propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nakrájejte na plátky.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky

Inspirujte se podobnými recepty