Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Tradiční svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Tradiční svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Svíčková, základ české kuchyně. Překvapte manžela, když ji připravíte lépe než tchyně. Naučíme vás ji krok za krokem včetně domácího houskového knedlíku.

Co budete potřebovat na svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem

1 kg pravé hovězí svíčkové nebo hovězí zadní kýty
60 g slaniny v celku
sůl
mletý pepř
2 větší mrkve
150 g celeru
2 petržele
lžíce citronové šťávy
10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
200 g másla
150–200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce brusinek
200 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
hladká mouka
Na houskové knedlíky:
5 včerejších rohlíků
20 g másla
400 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
250 ml sodovky

Jak udělat svíčkovou s domácím knedlíkem zdravější

Recept jak na svíčkovou na smetaně s domácím knedlíkem

  1. Očistěte 1 kg svíčkové nebo zadního hovězího, osušte a prošpikujte 60 g slaniny nakrájené na špalíky. Poté maso důkladně osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu očistěte, nastrouhejte nahrubo na struhadle a promíchejte s 1 lžící citronové šťávy. Maso vložte do velkého hrnce se silným dnem, zasypte zeleninou, přisypte 10 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Vložte do lednice do dalšího dne odležet.
  2. Druhý den podlijte maso 200 ml vývaru, vložte ho do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte asi 4–5 hodin do změknutí, dle tvaru a velikosti masa. Maso vyjměte ze zeleniny a nechte na prkénku odpočinout. Z hrnce vyndejte veškeré kusy pevného koření, vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Vzniklou omáčku opět prohřejte na mírném plameni. V misce rozšlehejte 200 ml zakysané smetany a vlijte ji do omáčky. Vše pomalu provařte 15 minut. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
  3. Na houskový knedlík nakrájejte 5 starších rohlíků na kostičky, opečte je na 20 g másla a nechte vychladnout. Do mísy nasypte 400 g hrubé mouky, přidejte 1 rozšlehané vejce a 250 ml sodovky s rozpuštěnou 1 lžičkou soli. Vařečkou zpracujte v hladké a lesklé těsto, které se nepřichytává na strany mísy.
  4. Vzniklé těsto rozdělte na 2 díly a z nich na lehce pomoučeném válu vytvarujte 2 podlouhlé šišky. Vložte je do osolené vroucí vody a na nízkém plameni vařte 25 minut. Uvařené knedlíky vyjměte z vody a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Nakrájejte na plátky, naservírujte na talíř, přelijte smetanovou omáčkou a přidejte 1–2 plátky hovězího masa. Už se vám sbíhají sliny? Dobrou chuť.
Pomohl vám recept?
65hodnocení4

Co byste o svíčkové s domácím knedlíkem měli vědět

U kořenové zeleniny zpracováváme především kořen. Tato zelenina nám dodává celou řadu vitaminů, minerálů a vlákniny. Vláknina může mít pozitivní vliv na naše trávicí ústrojí. U kořenové zeleniny můžete také zpracovávat nať. A to buď ve formě pesta, nebo vývarů.

Další videorecepty