Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySvěží jarní závitky s lilkem
Albert logoAlbert logo
  • Svěží jarní závitky s lilkem
Svěží jarní závitky s lilkem

Svěží jarní závitky s lilkem

Jarní závitky plné chuti a zdraví, snadný recept, který potěší hosty i rozzáří stůl jako rychlá večeře.
Snadné
46-60 minut
5/5
Asijská
Bezlepkové
Hlavní chod

Ingredience6 porcí

6 porcí
  • Olej olivový 85 ml
  • Citron 1 ks
  • Česnek 1 strouž.
  • Tahini 2 člž
  • Lilek 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Nudle rýžové 100 g
  • Koriandr čerstvý 1 hrs.
  • Mrkev 1 ks
  • Salátová okurka 1 ks
  • Avokádo 1 ks
  • Zelí bílé 2 ks
  • Salát římský
  • Máta 1 hrs.
  • Rýžový papír 12 plát.
  • Olej olivový 85 ml
  • Citron 1 ks
  • Česnek 1 strouž.
  • Tahini 2 člž
  • Lilek 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Nudle rýžové 100 g
  • Koriandr čerstvý 1 hrs.
  • Mrkev 1 ks
  • Salátová okurka 1 ks
  • Avokádo 1 ks
  • Zelí bílé 2 ks
  • Salát římský
  • Máta 1 hrs.

Příprava

1
Rozkrojte 1 lilek na poloviny. Jednu polovinu lilku potřete 1 lžičkou olivového oleje. Položte rozříznutou stranou na plech a pečte 30 minut v troubě na 220 °C, až bude slupka do černa připečená. Po vytažení ho zabalte do potravinářské fólie a nechte zapařit.
2
Druhou polovinu lilku nakrájejte na tenké hranolky, osolte a nechte 15 minut odležet, aby pustily vodu. Hranolky omyjte a vysušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Upečenou polovinu lilku po zapaření vyjměte z fólie a oloupejte slupku.
3
Z upečené poloviny lilku vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do mísy. Přidejte šťávu z poloviny citronu, oloupaný 1 stroužek česneku, 60 ml olivového oleje, 2 lžičky pasty tahini, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu ponorným mixérem, až vznikne lilkový dip. Dejte do misky, pokapejte lžičkou olivového oleje, ozdobte 2 snítkami koriandru a vložte do lednice.
4
Mezitím uvařte 100 g rýžových nudlí dle návodu na obalu.
5
Lilkové hranolky orestujte na zbylých 10 ml oleje na rozpálené pánvi, osolte, opepřete a dejte stranou. Oloupejte 1 mrkev, 1 okurku a 1 avokádo, nakrájejte je na tenké nudličky a pokapejte šťávou z druhé poloviny citronu.
6
Omyjte 2 listy červeného zelí a salátu, zelí nakrájejte na nudličky, salát natrhejte.
7
Do mísy napusťte vlažnou vodu a namočte v ní po jednom rýžový papír. Na mokrý papír rovnejte trochu uvařených rýžových nudlí, máty, koriandru, lilkových hranolků, mrkve, okurky, avokáda a zelí tak, aby tvořily uprostřed papíru obdélník o rozměru 12 × 10 cm. Pak přiložte ke středu levý i pravý bok a rolujte rýžový papír shora směrem k sobě. Jarní závitek s lilkem při rolování dobře utáhněte, aby držel tvar.
8
Takto pokračujte se všemi kusy jarních závitků. Jarní závitky s lilkem přepulte a naskládejte na salát kolem misky s dipem. Nechte si chutnat.
1
Rozkrojte 1 lilek na poloviny. Jednu polovinu lilku potřete 1 lžičkou olivového oleje. Položte rozříznutou stranou na plech a pečte 30 minut v troubě na 220 °C, až bude slupka do černa připečená. Po vytažení ho zabalte do potravinářské fólie a nechte zapařit.
2
Druhou polovinu lilku nakrájejte na tenké hranolky, osolte a nechte 15 minut odležet, aby pustily vodu. Hranolky omyjte a vysušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Upečenou polovinu lilku po zapaření vyjměte z fólie a oloupejte slupku.
3
Z upečené poloviny lilku vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do mísy. Přidejte šťávu z poloviny citronu, oloupaný 1 stroužek česneku, 60 ml olivového oleje, 2 lžičky pasty tahini, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu ponorným mixérem, až vznikne lilkový dip. Dejte do misky, pokapejte lžičkou olivového oleje, ozdobte 2 snítkami koriandru a vložte do lednice.
4
Mezitím uvařte 100 g rýžových nudlí dle návodu na obalu.
5
Lilkové hranolky orestujte na zbylých 10 ml oleje na rozpálené pánvi, osolte, opepřete a dejte stranou. Oloupejte 1 mrkev, 1 okurku a 1 avokádo, nakrájejte je na tenké nudličky a pokapejte šťávou z druhé poloviny citronu.
6
Omyjte 2 listy červeného zelí a salátu, zelí nakrájejte na nudličky, salát natrhejte.
7
Do mísy napusťte vlažnou vodu a namočte v ní po jednom rýžový papír. Na mokrý papír rovnejte trochu uvařených rýžových nudlí, máty, koriandru, lilkových hranolků, mrkve, okurky, avokáda a zelí tak, aby tvořily uprostřed papíru obdélník o rozměru 12 × 10 cm. Pak přiložte ke středu levý i pravý bok a rolujte rýžový papír shora směrem k sobě. Jarní závitek s lilkem při rolování dobře utáhněte, aby držel tvar.
8
Takto pokračujte se všemi kusy jarních závitků. Jarní závitky s lilkem přepulte a naskládejte na salát kolem misky s dipem. Nechte si chutnat.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak udělat svěží jarní závitky s lilkem zdravější
    V receptu můžete snížit množství tuku. Do lilkového dipu přidejte semínka nebo nastrouhané ořechy. V dipu vynechte olivový olej a nahraďte jej zakysanou smetanou. Závitky budou obsahovat oproti původnímu receptu více bílkovin.
  • Co byste o lilku měli vědět
    Lilek je nízkokalorická zelenina. Nejvíce prospěšných látek najdete v slupce a těsně pod slupkou. Proto se snažte konzumovat lilek celý. Nevýhodou lilku je, že díky svojí konzistenci, která se dá připodobnit houbám, snadno absorbuje tuk. Proto při přípravě lilku používejte malé množství tuku.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 13 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 6 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 13 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.