Slavnostní wellington z červené řepy s brambory hasselback a blanšírovanou brokolicí
Ingredience
4 | malé červené řepy |
4 | lžíce olivového oleje |
sůl | |
pepř | |
2 | lžičky sušeného rozmarýnu |
8 | brambor typu B |
1 | lžička sušeného tymiánu |
100 ml | balzamikového octa |
40 g | třtinového cukru |
25 g | vlašských ořechů |
4 | šalotky |
4 | stroužky česneku |
250 g | žampionů |
50 ml | bílého vína |
250 g | baby špenátu |
1 | lžíce chia semínek |
30 g | lahůdkového droždí |
70 g | strouhanky |
1 | listové těsto Albert |
1 | lžíce ovesného mléka |
1 | lžíce sezamových semínek |
1 | brokolice |
Postup přípravy
1. Očistěte a oloupejte 4 řepy. Potřete je lžící olivového oleje, osolte, opepřete a posypte 2 lžičkami rozmarýnu. řepy přendejte do malé zapékací misky. Dobře omyjte 8 brambor a i se slupkou je shora opatrně nakrojte do poloviny na tenké plátky. Potřete je 2 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a posypte lžičkou tymiánu. Brambory dejte na plech a spolu s červenou řepou je pečte 60 minut v troubě na 200 °C. Abyste dosáhli hezkého efektu, pečte pak brambory ještě 10 minut při 220 °C.
2. Do hrnce vlijte 100 ml balzamika a přisypte 40 g třtinového cukru. Směs přiveďte pomalu k varu a nechte jemně probublávat 20 minut, až se směs zredukuje na polovinu. Nasekejte 25 g vlašských ořechů a nasucho je opražte na rozpálené pánvi. Přesypte je do misky a dejte stranou. Najemno nakrájejte 4 oloupené šalotky a 4 stroužky česneku. V pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje, šalotky s česnekem na něm orestujte dozlatova a přesypte 1/3 k praženým ořechům.
3. Připravte 250 g žampionů, očistěte je, nasekejte nadrobno a vsypte do rozpálené pánve ke zbývající směsi šalotek a česneku. Jakmile se z hub odpaří všechna tekutina, vlijte do směsi 50 ml bílého vína, osolte, opepřete a pár minut provařte. Směs přendejte do misky. Polovinu směsi hub pak rozmixujte dohladka a poté smíchejte se zbytkem hub. Do pánve nasypte 250 g baby špenátu a nechte ho na zbytkovém teple zavadnout. V misce smíchejte lžíci chia semínek a 3 lžíce vody. Nechte nabobtnat. Do mísy k vlašským ořechům, šalotce a česneku přidejte scezený špenát, 30 g lahůdkového droždí, 20 g strouhanky, osolte, opepřete a promíchejte. K houbové směsi vlijte nabobtnalá chia semínka a promíchejte na texturu lepivé hmoty. Listové těsto rozbalte a do úzkého pruhu o šířce 5 cm posypte 50 g strouhanky, aby nasála přebytečnou vlhkost při pečení. Nahoru na strouhanku rozprostřete špenátovou směs. Na ni usaďte 4 pečené řepy. řepy překryjte houbovou směsí tak, aby byly hezky zabalené a kompaktní. Wellington nakonec opatrně zabalte zbývajícím listovým těstem po stranách, dobře utáhněte oba konce a schovejte směrem dolů pod závin. Wellington přemístěte na plech. Listové těsto potřete shora lžící ovesného mléka a posypte lžící sezamových semínek. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 25 minut dozlatova.
4. Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a blanšírujte postupně ve vroucí vodě. Stačí je povařit 3 minuty, scedit a pak vsypat do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly zelenou barvu. Na talíře servírujte 2 pečené brambůrky, blanšírovanou brokolici, plátek řepového wellingtonu a nakonec přelijte balzamikovou redukcí. Sváteční menu se může podávat!
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY