Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyRajská omáčka s hovězím masem
Albert logoAlbert logo
  • Rajská omáčka s hovězím masem

Rajská omáčka s hovězím masem

Rajská omáčka je česká klasika. Důležité je mít pro vaření kvalitní suroviny a kvalitní maso. Nejlépe si ji vychutnáte s knedlíkem, anebo můžete zvolit méně kalorické těstoviny, či rýži.
Rajská omáčka s hovězím masem
Snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Hovězí přední bez kosti 1 kg
  • Cibule 3 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Tymián čerstvý 1 snít.
  • Olej olivový 1 plž
  • Pepř celý 4 ks
  • Bobkový list 4 ks
  • Mouka hladká 2 plž
  • Nové koření 4 ks
  • Rajský protlak 2 ks
  • Cukr třtinový 1 plž
  • Citronová kůra
  • Citronová šťáva
  • Skořice mletá
  • Knedlík houskový
  • Sůl
  • Máslo 1 plž
  • Hovězí přední bez kosti 1 kg
  • Cibule 3 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Tymián čerstvý 1 snít.
  • Olej olivový 1 plž
  • Pepř celý 4 ks
  • Bobkový list 4 ks
  • Mouka hladká 2 plž
  • Nové koření 4 ks
  • Rajský protlak 2 ks
  • Cukr třtinový 1 plž
  • Citronová kůra
  • Citronová šťáva
  • Skořice mletá
  • Knedlík houskový
Alergeny
  • Vejce a výrobky z nichVejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z nějMléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepekObiloviny obsahující lepek
  • Celer a výrobky z nějCeler a výrobky z něj
  • Příprava

    1
    Hovězí maso očistěte, opláchněte vodou a svažte do válečku. Vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte 1 oloupanou mrkev, přepůlenou cibuli, sůl a vařte 60 až 90 minut dokud maso nezměkne.
    2
    Mezitím se pusťte do rajské omáčky. V hrnci nechte rozpustit 3 lžíce másla, pak přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – a nechte 5 minut měknout. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji opražte, aby byla dozlatova, pak nasypejte koření: lžičku pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Krátce osmahněte. Přidejte mouku a do světlé jíšky .Zasypte lžící cukru a po minutě přidejte 1 rajský protlak, 1/2 plechovky půlených rajčat a nechte probublávat.
    3
    Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte. Omáčku ochuťte 1 až 2 lžícemi octa a citronovou kůrou, tymiánem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 1 a 1/2 lžíce povidel, sůl a dál vařte 45 minut.
    4
    Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je rajská řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. Před servírováním na talíř v omáčce ohřejte maso. Tak co, povedla se?
    1
    Hovězí maso očistěte, opláchněte vodou a svažte do válečku. Vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte 1 oloupanou mrkev, přepůlenou cibuli, sůl a vařte 60 až 90 minut dokud maso nezměkne.
    2
    Mezitím se pusťte do rajské omáčky. V hrnci nechte rozpustit 3 lžíce másla, pak přidejte nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, petržel – a nechte 5 minut měknout. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji opražte, aby byla dozlatova, pak nasypejte koření: lžičku pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Krátce osmahněte. Přidejte mouku a do světlé jíšky .Zasypte lžící cukru a po minutě přidejte 1 rajský protlak, 1/2 plechovky půlených rajčat a nechte probublávat.
    3
    Měkké maso vyndejte, nechte vychladnout, teprve pak nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte. Omáčku ochuťte 1 až 2 lžícemi octa a citronovou kůrou, tymiánem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem, přidejte 1 a 1/2 lžíce povidel, sůl a dál vařte 45 minut.
    4
    Omáčku slijte přes cedník do jiného hrnce a propasírujte do ní vařenou zeleninu. Pokud je rajská řídká, zahustěte ji strouhaným perníkem nebo jíškou a chvilku povařte. Před servírováním na talíř v omáčce ohřejte maso. Tak co, povedla se?

    Hodnocení

    Pomohl vám recept?
    Ohodnoťte jak vám chutnal
    • Misto klasické mouky zkuste Bio špaldovou Nature's Promise mouku Pro ještě čerstvější chuť vyzkoušejte přidat také bio rajčata z naší Tržnice Albert Hovězí vybírejte pečlivě, to od našich řezníků je vždy čerstvé K okyselení omáčky použijte citronovou šťávu. K zahuštění omáčky vyzkoušejte pohankovou mouku. Máslo můžete nahradit řepkovým olejem, který má vyvážený poměr polynenasycených mastných kyselin (omega 3 a omega 6).
    • Co byste o rajské měli vědět
      Hovězí maso je živočišným zdrojem železa, které je důležité pro správnou krvetvorbu. Hovězí maso by mělo být součástí jídelníčku především u žen a malých dětí.
    Uložte si ingredience pro váš další nákup
    Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

    Aktuální letáky

    Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

    Platný ještě 7 dní

    Od 17.07.2024 do 23.07.2024

    Platný ještě 7 dní

    Od 17.07.2024 do 23.07.2024

    Platný ještě 14 dní

    Od 17.07.2024 do 30.07.2024

    Prohlížet letáky

    Legenda zkratek

     kus ks   špetka špet. 
     lžíce plž  svazek svaz.
     lžička člž  plátek plát.
     hrst hrs.  hrnek hrn.
     stroužek strouž.   řapík řap. 
      snítka snít.   kopeček kop. 

     

    Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.