
Rajčatová polévka s parmazánovočesnekovým chlebem
Ingredience
12 | rajčat |
sůl | |
cukr | |
pepř | |
1 | lžíce olivového oleje |
12 | cherry rajčat |
50 g | másla |
2 | cibule |
2 | mrkve |
2 | řapíky celeru |
2 | stroužky česneku |
400g | plechovka nakládaných rajčat |
1 | bobkový list |
1 | stonek bazalky |
1 | litr zeleninového vývaru |
12 | malých mozzarell |
Na chléb: | |
---|---|
3 | palice česneku |
2 | lžíce olivového oleje |
250 g | másla |
2 | lžíce hladkolisté petrželky |
2 | bagety |
100 g | jemně strouhaného parmazánu |
Postup přípravy
1. Rajčata vyskládejte řeznou stranou nahoru na plech, posypte je cukrem, zastříkněte olejem a osolte. Při 160 °C pečte 30 minut doměkka. Pak na plech přidejte i cherry rajčata, zastříkněte je další dávkou oleje, osolte a pečte ještě 10 minut. Vyndejte a odložte.
2. Máslo a 1 lžíci olivového oleje rozpalte v hrnci, přidejte cibuli, mrkev, celer, vše nasekané, a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty. Pak přidejte i česnek a rajčata z plechovky, bobkový list, bazalku, vývar a pečené půlky rajčat. Přiveďte k varu, snižte plamen a za občasného míchání vařte 25 minut. Vylovte bobkový list a polévku rozmixujte. Dochuťte cukrem a solí.
3. Polévku nalijte do talířů, přidejte minimozzarelly a pečená cherry rajčata, ozdobte čerstvou bazalkou, zastříkněte olejem a dolaďte pepřem. Podávejte s parmazánovočesnekovým chlebem.
4. Troubu předehřejte na 170 °C. Palice česneku horizontálně rozřízněte, vyskládejte je na plech, zastříkněte olejem a pečte 40 minut doměkka. Pak česnek vymačkejte ze stroužků, rozmačkejte, osolte a opepřete a smíchejte se změklým máslem a petrželkou. Bagety po celé ploše nařezejte, do zářezů dejte ochucené máslo, posypte parmazánem a 15 minut pečte dokřupava.