
Pomalu pečená krkovička
Ingredience
5 kg | krkovice v celku |
mořská sůl | |
500 ml | vody |
2 | svazky rozmarýnu |
2 | svazky šalvěje |
8 | bobkových listů |
dijonská hořčice | |
Na nálev: | |
---|---|
30 g | mořské soli |
165 g | cukru |
21 | litru vody |
6 | bobkových listů |
1 | svazek rozmarýnu |
1 | svazek šalvěje |
1 | palice česneku |
35 g | zeleného pepře |
Na pepřovocitronovou sůl: | |
40 g | mořské soli |
2 | lžíce jemně mleté citronové kůry |
45 g | zeleného pepře |
1 | lžíce olivového oleje |
Postup přípravy
1. Udělejte nálev: sůl, cukr a 11/2 litru vody dejte do středně velkého hrnce a na slabém plameni zahřívejte, aby se cukr i sůl rozpustily. Poté přiveďte k varu, sejměte z ohně a lak přelijte do mísy. Přidejte bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř a zbylou vodu a nechte zcela zchladnout.
2. Mezitím krkovici několikrát propíchejte kovovou jehlici a ze všech stran do ní vetřete sůl a stáhněte ji potravinářským provázkem. Poté maso položte do hlubokého pekáče, přelijte lakem a nechte 24 hodin marinovat.
3. Troubu předehřejte na 220 °C. Krkovici vyndejte z laku a osušte ji.
4. Udělejte pepřovocitronovou sůl – sůl, citronovou kůru a pepř rozdrťte v hmoždíři. Polovinu směsi pak smíchejte s olejem a potřete ji krkovici ze všech stran. Zbytek soli dejte stranou. Do velkého pekáče nalijte ½ litru vody, přidejte rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed posaďte krkovici a 45 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, pak přiklopte, teplotu v troubě snižte na 160–170 °C a pečte 4–5 hodin. Poté odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 20 minut dopečte. Podávejte posypané zbylou ochucenou soli, nejlépe s dijonskou hořčicí.
Tip: Na místo pětikilové krkovičky, můžete koupit dvě menší. Jednu podávejte na začátku párty, druhou třeba o půlnoci. Po přípitku sedne hostům jako máloco.