×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Pomalu pečená krkovička

Další recepty a články

Polévka z pečených brambor
Polévka z pečených...
Polévka z pečených brambor
Polévka z pečených brambor
Pomalu pečené kuřecí paličky
Pomalu pečené kuřecí...
Pomalu pečené kuřecí paličky
Pomalu pečené kuřecí paličky
Dvanáctihodinová kachna
Dvanáctihodinová...
Dvanáctihodinová kachna
Dvanáctihodinová kachna
Pomalu pečený roastbeef
Pomalu pečený...
Pomalu pečený roastbeef
Pomalu pečený roastbeef

Pomalu pečená krkovička

Zajímá Vás, kolika způsoby se dá připravit vepřové maso? A jak si připravit na grilu pořádně chutný a šťavnatý steak? Podívejte se na náš článek Vepřové maso, kde naleznete mnoho užitečných rad a tipů, které zúročíte nejen ve Vaší kuchyni.

Co budete potřebovat

5 kg krkovice v celku
mořská sůl
500 ml vody
2 svazky rozmarýnu
2 svazky šalvěje
8 bobkových listů
dijonská hořčice
Na nálev:
30 g mořské soli
165 g cukru
21 litru vody
6 bobkových listů
1 svazek rozmarýnu
1 svazek šalvěje
1 palice česneku
35 g zeleného pepře
Na pepřovocitronovou sůl:
40 g mořské soli
2 lžíce jemně mleté citronové kůry
45 g zeleného pepře
1 lžíce olivového oleje

Jak na to?

1. Udělejte nálev: sůl, cukr a 11/2 litru vody dejte do středně velkého hrnce a na slabém plameni zahřívejte, aby se cukr i sůl rozpustily. Poté přiveďte k varu, sejměte z ohně a lak přelijte do mísy. Přidejte bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř a zbylou vodu a nechte zcela zchladnout.

2. Mezitím krkovici několikrát propíchejte kovovou jehlici a ze všech stran do ní vetřete sůl a stáhněte ji potravinářským provázkem. Poté maso položte do hlubokého pekáče, přelijte lakem a nechte 24 hodin marinovat.

3. Troubu předehřejte na 220 °C. Krkovici vyndejte z laku a osušte ji.

4. Udělejte pepřovocitronovou sůl – sůl, citronovou kůru a pepř rozdrťte v hmoždíři. Polovinu směsi pak smíchejte s olejem a potřete ji krkovici ze všech stran. Zbytek soli dejte stranou. Do velkého pekáče nalijte ½ litru vody, přidejte rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed posaďte krkovici a 45 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, pak přiklopte, teplotu v troubě snižte na 160–170 °C a pečte 4–5 hodin. Poté odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 20 minut dopečte. Podávejte posypané zbylou ochucenou soli, nejlépe s dijonskou hořčicí.

Tip: Na místo pětikilové krkovičky, můžete koupit dvě menší. Jednu podávejte na začátku párty, druhou třeba o půlnoci. Po přípitku sedne hostům jako máloco.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pomalu pečená krkovička

Hlavní chod Náročné Česká Pomalé vaření Magazín 12/2012
Průměrné hodnocení 4 (80)

Zajímá Vás, kolika způsoby se dá připravit vepřové maso? A jak si připravit na grilu pořádně chutný a šťavnatý steak? Podívejte se na náš článek Vepřové maso, kde naleznete mnoho užitečných rad a tipů, které zúročíte nejen ve Vaší kuchyni.

Co budete potřebovat

5 kg krkovice v celku
mořská sůl
500 ml vody
2 svazky rozmarýnu
2 svazky šalvěje
8 bobkových listů
dijonská hořčice
Na nálev:
30 g mořské soli
165 g cukru
21 litru vody
6 bobkových listů
1 svazek rozmarýnu
1 svazek šalvěje
1 palice česneku
35 g zeleného pepře
Na pepřovocitronovou sůl:
40 g mořské soli
2 lžíce jemně mleté citronové kůry
45 g zeleného pepře
1 lžíce olivového oleje

Jak na to?

1. Udělejte nálev: sůl, cukr a 11/2 litru vody dejte do středně velkého hrnce a na slabém plameni zahřívejte, aby se cukr i sůl rozpustily. Poté přiveďte k varu, sejměte z ohně a lak přelijte do mísy. Přidejte bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř a zbylou vodu a nechte zcela zchladnout.

2. Mezitím krkovici několikrát propíchejte kovovou jehlici a ze všech stran do ní vetřete sůl a stáhněte ji potravinářským provázkem. Poté maso položte do hlubokého pekáče, přelijte lakem a nechte 24 hodin marinovat.

3. Troubu předehřejte na 220 °C. Krkovici vyndejte z laku a osušte ji.

4. Udělejte pepřovocitronovou sůl – sůl, citronovou kůru a pepř rozdrťte v hmoždíři. Polovinu směsi pak smíchejte s olejem a potřete ji krkovici ze všech stran. Zbytek soli dejte stranou. Do velkého pekáče nalijte ½ litru vody, přidejte rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed posaďte krkovici a 45 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, pak přiklopte, teplotu v troubě snižte na 160–170 °C a pečte 4–5 hodin. Poté odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 20 minut dopečte. Podávejte posypané zbylou ochucenou soli, nejlépe s dijonskou hořčicí.

Tip: Na místo pětikilové krkovičky, můžete koupit dvě menší. Jednu podávejte na začátku párty, druhou třeba o půlnoci. Po přípitku sedne hostům jako máloco.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Polévka z pečených brambor
Polévka z pečených brambor
Polévka z pečených brambor
Polévka z pečených brambor
Pomalu pečené kuřecí paličky
Pomalu pečené kuřecí paličky
Pomalu pečené kuřecí paličky
Pomalu pečené kuřecí paličky
Dvanáctihodinová kachna
Dvanáctihodinová kachna
Dvanáctihodinová kachna
Dvanáctihodinová kachna
Pomalu pečený roastbeef
Pomalu pečený roastbeef
Pomalu pečený roastbeef
Pomalu pečený roastbeef

Inspirujte se podobnými recepty