Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

5 kg krkovice v celku
mořská sůl
500 ml vody
2 svazky rozmarýnu
2 svazky šalvěje
8 bobkových listů
dijonská hořčice
Na nálev:
30 g mořské soli
165 g cukru
21 litru vody
6 bobkových listů
1 svazek rozmarýnu
1 svazek šalvěje
1 palice česneku
35 g zeleného pepře
Na pepřovocitronovou sůl:
40 g mořské soli
2 lžíce jemně mleté citronové kůry
45 g zeleného pepře
1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

1. Udělejte nálev: sůl, cukr a 11/2 litru vody dejte do středně velkého hrnce a na slabém plameni zahřívejte, aby se cukr i sůl rozpustily. Poté přiveďte k varu, sejměte z ohně a lak přelijte do mísy. Přidejte bobkové listy, rozmarýn, šalvěj, česnek, pepř a zbylou vodu a nechte zcela zchladnout.

2. Mezitím krkovici několikrát propíchejte kovovou jehlici a ze všech stran do ní vetřete sůl a stáhněte ji potravinářským provázkem. Poté maso položte do hlubokého pekáče, přelijte lakem a nechte 24 hodin marinovat.

3. Troubu předehřejte na 220 °C. Krkovici vyndejte z laku a osušte ji.

4. Udělejte pepřovocitronovou sůl – sůl, citronovou kůru a pepř rozdrťte v hmoždíři. Polovinu směsi pak smíchejte s olejem a potřete ji krkovici ze všech stran. Zbytek soli dejte stranou. Do velkého pekáče nalijte ½ litru vody, přidejte rozmarýn, šalvěj a bobkové listy, doprostřed posaďte krkovici a 45 minut pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, pak přiklopte, teplotu v troubě snižte na 160–170 °C a pečte 4–5 hodin. Poté odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 20 minut dopečte. Podávejte posypané zbylou ochucenou soli, nejlépe s dijonskou hořčicí.

Tip: Na místo pětikilové krkovičky, můžete koupit dvě menší. Jednu podávejte na začátku párty, druhou třeba o půlnoci. Po přípitku sedne hostům jako máloco.

Pomohl vám recept?
171hodnocení4

Další videorecepty