
Podzimní pečená treska s jablečnozelným salátem
Ingredience
¼ | hlávky červeného zelí |
¼ | hlávky bílého zelí |
2 | jablka Gala |
2 | jarní cibulky |
100 g | vlašských ořechů |
100 g | sýra s modrou plísní |
1 | hrst čerstvé petrželky |
1 | stroužek česneku |
1 | lžička hrubozrnné hořčice |
2 | lžíce bílého vinného octa |
4 | lžíce olivového oleje |
sůl, pepř | |
400 g | tresky tmavé Rybí trh Albert |
1 | lžíce olivového oleje |
4 | snítky čerstvého tymiánu |
1 | lžička másla |
½ | citronu |
Postup přípravy
1. Omyjte červené i bílé zelí a zbavte ho vrchních listů. Z každého druhu zelí odkrojte ¼ hlávky a nakrájejte na nudličky. Obě jablka umyjte a také nakrájejte na tenké plátky, stejně jako 2 jarní cibulky, které nakrájejte na tenká kolečka.
2. Nasekejte 100 g vlašských ořechů na menší kousky, přidejte 100 g kousků sýra s modrou plísní a přidejte očištěnou a nasekanou petrželku.
3. Na dresink v misce vyšlehejte oloupaný a prolisovaný stroužek česneku, lžičku hrubozrnné hořčice, 2 lžíce bílého vinného octa a 4 lžíce olivového oleje. Osolte čerstvě namletou solí a pepřem podle chuti. Salát přelijte dresinkem a dobře promíchejte.
4. Filety tresky pokapejte lžící olivového oleje a promněte. Na každý filet položte snítku čerstvého tymiánu a položte je na rozpálenou pánev. Opékejte 2 minuty z každé strany a na závěr vložte do pánve malý kousek másla, které rybu krásně obalí. Pokapejte šťávou z poloviny citronu a můžete podávat. Nejlépe vám bude treska chutnat se skleničkou bílého vína.