Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Maminčiny plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

Maminčiny plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

Když nastane sezona paprik, je čas vytáhnout ze šuplíku recept našich maminek a babiček. Plněné papriky s rajskou omáčkou zavoní létem na chalupě.

Co budete potřebovat na plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

6 zelených paprik
500 g mletého hovězího masa AQ
hrneček vařené rýže, zchladlé
1 cibule, nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku, rozmělněné nožem
1–2 vejce
sůl, majoránka, mletý pepř
100 g másla + na vymazání
Na omáčku
1 lžíce másla
1 cibule + 3 lžičky cukru
3 bobkové listy,
3 kuličky nového koření
200 ml rajčatové šťávy
500 ml zeleninového vývaru hrneček mléka + 3–4 lžíce mouky
sůl, cukr a citronová šťáva na dochucení

Jak udělat plněné paprikové lusky s rajskou zdravější

Recept jak na plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

  1. V hrnci předvařte rýži dle návodu na obalu a nezapomeňte ji ochutit. Odkrojte vršky všem paprikám, ale nevyhazujte je. Zbavte papriky semínek. Do mísy dejte 500 g mletého hovězího masa, 1 hrneček předem uvařené a zchladlé rýže, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, 1 velké vejce, osolte, opepřete a přidejte 1 lžičku sušené majoránky.
  2. Vše důkladně promíchejte a naplňte směsí papriky. Přiklopte odkrojenými vršky a vyskládejte do máslem vymazaného pekáčku. Podlijte trochou vody a navrch nasypte hoblinky ze 100 g másla. Dejte péct na 20 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.
  3. Během pečení si připravte omáčku. Na lžíci másla nechte zesklovatět 1 nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte k ní 3 lžičky cukru. Nechte zkaramelizovat. Přidejte k cibuli 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a po chvíli vlijte 200 ml rajčatové šťávy nebo passaty. Opékejte 3 minuty, vlijte 500 ml zeleninového vývaru a chvíli provařte.
  4. Na zahuštění omáčky rozmíchejte v 250 ml mléka 4 lžíce hladké mouky a přilijte do rajčatového základu. Vařte do zhoustnutí 15 minut. Na závěr ochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. Servírujte upečené plněné papriky přelité omáčkou. Jako přílohu zvolte rýži nebo houskový knedlík. Jako od maminky.
Pomohl vám recept?
244hodnocení4

Co byste o plněných paprikových luscích měli vědět

Zelené papriky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, ten může příznivě ovlivňovat imunitní systém, hojení ran a produkci kolagenu.

Další videorecepty