
Pečená krůta

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Díkuvzdání
Hlavní chod
Ingredience
Složení 10 porcí
- Krůta celá 5 kg
- Tymián čerstvý 1 svaz.
- Česnek 8 strouž.
- Olej olivový 60 ml
- Hořčice dijonská 70 g
- Vývar kuřecí 1,5 l
- Sůl
- Med 90 g
- Šťáva z krůty
- Led
- Mouka hladká 35 g
- Máslo 150 g
- Krůta celá 5 kg
- Tymián čerstvý 1 svaz.
- Česnek 8 strouž.
- Olej olivový 60 ml
- Hořčice dijonská 70 g
- Vývar kuřecí 1,5 l
- Sůl
- Med 90 g
- Šťáva z krůty
- Led
- Mouka hladká 35 g
- Máslo 150 g
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.
- 3Do pekáčku nalijte litr vývaru, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.
- 4Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.
- 5Šťávu smíchejte se zhruba půl litrem vývaru, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.
- 3Do pekáčku nalijte litr vývaru, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.
- 4Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.
- 5Šťávu smíchejte se zhruba půl litrem vývaru, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.