
Pečená husí prsa na tymiánu s calvadosem
Postup přípravy
Pečená husa s tymiánem a houskovým knedlíkem si přímo žádá nějakou sváteční událost. A nemusí to být zrovna svatomartinská.
1) Troubu předehřejte na 200 °C.
2) Husí prsa opláchněte a osušte. Z jedné strany uvolněte kůži a vsuňte pod ni část nasekaných lístků tymiánu, nakonec důkladně osolte a opepřete. Kůži párkrát propíchněte, aby se mohl vypékat tuk.
3) Prsa položte kůží nahoru do pekáče a pečte asi půl hodiny.
4) Kořenovou zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli zrovna tak a vše dejte spolu s kuličkami jalovce do pekáče k husím prsům.
5) Pečte zhruba hodinu, často podlévejte (spotřebovat byste měli asi 3/4 litru vývaru).
6) Maso vyjměte z pekáče a nechte přikryté stranou odpočívat.
7) Výpek přeceďte přes síto do hrnce, nechte ustát a lžící seberte vrstvu sádla.
8) Pak znovu zahřejte a do výpeku vmíchejte zbylý vývar, jablečnou šťávu a calvados. Povařte asi 5 minut, dochuťte solí, pepřem, a případně zahustěte trochou jíšky. Vmíchejte zbylý tymián.