Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

3 kusy husích prsou
1/2 svazku tymiánu
400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 cibule
1 lžíce jalovce
1 litr drůbežího vývaru
250 ml jablečné šťávy
5 lžic calvadosu
jíška na zahuštění (nemusí být)
sůl, pepř
červené zelí a houskový knedlík k podávání

Postup přípravy

Pečená husa s tymiánem a houskovým knedlíkem si přímo žádá nějakou sváteční událost. A nemusí to být zrovna svatomartinská.

1) Troubu předehřejte na 200 °C.

2) Husí prsa opláchněte a osušte. Z jedné strany uvolněte kůži a vsuňte pod ni část nasekaných lístků tymiánu, nakonec důkladně osolte a opepřete. Kůži párkrát propíchněte, aby se mohl vypékat tuk.

3) Prsa položte kůží nahoru do pekáče a pečte asi půl hodiny.

4) Kořenovou zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli zrovna tak a vše dejte spolu s kuličkami jalovce do pekáče k husím prsům.

5) Pečte zhruba hodinu, často podlévejte (spotřebovat byste měli asi 3/4 litru vývaru).

6) Maso vyjměte z pekáče a nechte přikryté stranou odpočívat.

7) Výpek přeceďte přes síto do hrnce, nechte ustát a lžící seberte vrstvu sádla.

8) Pak znovu zahřejte a do výpeku vmíchejte zbylý vývar, jablečnou šťávu a calvados. Povařte asi 5 minut, dochuťte solí, pepřem, a případně zahustěte trochou jíšky. Vmíchejte zbylý tymián.

Pomohl vám recept?
8hodnocení3

Další videorecepty