Opičí chléb

Náročné Magazín 10/2010
Náročné Magazín 10/2010

Ingredience

2,5 lžičky sušeného droždí
380–440 g hladké mouky
1 lžička soli
3 lžíce cukru
půl lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kúry
1 velké vejce
2 lžíce másla, rozpuštěného
180 ml mléka, ohřátého na 40 °C
Na obalování:
300 g tmavého cukru
1,5 lžíce mleté skořice
půl lžičky mletého nového koření
125 g másla

Postup přípravy

1. Dortovou formu s vykrojeným středem a průměrem 25 cm vymažte máslem. V nádobě od robotu (celý následující postup můžete dělat v míse vařečkou) smíchejte 60 ml vody ohřáté na 40 °C a sušené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až obsah lehce zpění. Přidejte 130 g mouky smíchané se solí, cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kúrou, vejcem, máslem a ohřátým mlékem. Dobře promíchejte, aby bylo těsto hladké. Pak postupně přidávejte zbývající mouku, na střední rychlosti 3–4 minuty promíchávejte, dokud se těsto nezačne pomalu odlepovat od stěn mísy. Pak těsto v míse zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.
2. V misce smíchejte cukr, mletou skořici a nové koření. Máslo rozpusťte.
3. Těsto rozválejte na pomoučené ploše do tloušťky jednoho centimetru a nakrájejte na malé
čtverečky. Z nich vytvarujte dvoucentimetrové kuličky. Každou nejprve ze všech stran namočte do másla a pak ji obalte v cukrové směsi a postupně je dávejte do formy. Zakryjte fólií a nechte hodinu kynout. Pečte 30–35 minut při teplotě 180 °C. Deset minut nechte chladnout ve formě, pak vyklopte a podávejte teplé.
TIP - Na slanou variantu (se lžičkou cukru, bez vanilky a pomeranče) obalujte těsto v másle s utřeným česnekem a pak ve strouhaném parmazánu.

Pomohl vám recept?
44hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky