
Opičí chléb
Ingredience
2,5 | lžičky sušeného droždí |
380–440 g | hladké mouky |
1 | lžička soli |
3 | lžíce cukru |
půl lžičky vanilkového extraktu | |
1 | lžíce jemně nastrouhané pomerančové kúry |
1 | velké vejce |
2 | lžíce másla, rozpuštěného |
180 ml | mléka, ohřátého na 40 °C |
Na obalování: | |
---|---|
300 g | tmavého cukru |
1,5 | lžíce mleté skořice |
půl lžičky mletého nového koření | |
125 g | másla |
Postup přípravy
1. Dortovou formu s vykrojeným středem a průměrem 25 cm vymažte máslem. V nádobě od robotu (celý následující postup můžete dělat v míse vařečkou) smíchejte 60 ml vody ohřáté na 40 °C a sušené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až obsah lehce zpění. Přidejte 130 g mouky smíchané se solí, cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kúrou, vejcem, máslem a ohřátým mlékem. Dobře promíchejte, aby bylo těsto hladké. Pak postupně přidávejte zbývající mouku, na střední rychlosti 3–4 minuty promíchávejte, dokud se těsto nezačne pomalu odlepovat od stěn mísy. Pak těsto v míse zakryjte a nechte 30 minut odpočívat.
2. V misce smíchejte cukr, mletou skořici a nové koření. Máslo rozpusťte.
3. Těsto rozválejte na pomoučené ploše do tloušťky jednoho centimetru a nakrájejte na malé
čtverečky. Z nich vytvarujte dvoucentimetrové kuličky. Každou nejprve ze všech stran namočte do másla a pak ji obalte v cukrové směsi a postupně je dávejte do formy. Zakryjte fólií a nechte hodinu kynout. Pečte 30–35 minut při teplotě 180 °C. Deset minut nechte chladnout ve formě, pak vyklopte a podávejte teplé.
TIP - Na slanou variantu (se lžičkou cukru, bez vanilky a pomeranče) obalujte těsto v másle s utřeným česnekem a pak ve strouhaném parmazánu.